nieuws

Plastic Whale maakt van plastic grachtafval kantoormeubilair

Interieur

Plastic afval dat in de Amsterdamse grachten is beland, krijgt een nieuw leven als kantoormeubilair. Plastic Whale, een organisatie die petflessen uit het water vist, onthulde deze week de eerste meubelcollectie waarin het afval is verwerkt.

Plastic Whale maakt van plastic grachtafval kantoormeubilair

De collectie bestaat uit een vergadertafel, stoelen, lampen en wandpanelen. Naast het schoonhouden van de grachten, wil Plastic Whale afgedankt materiaal opnieuw economische waarde geven. Een deel van de opbrengst gaat naar andere projecten die plastic afval tegengaan. Vepa produceert de meubellijn, Lama Concept is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Plastic Whale speurt de grachten sinds 2014 af naar gedumpte flesjes en maakte daar aanvankelijk nieuwe bootjes van. Inmiddels staat de teller op meer dan 100.000 opgeviste petflessen, dus breidt het project zich uit naar de markt voor kantoormeubilair. ‘Er zijn namelijk veel bedrijven die een positieve bijdrage willen leveren aan een schoner milieu’, zegt initiatiefnemer Marius Smit.

Plastic Whale Meubellijn samen met Vepa

De Drentse meubelfabrikant Vepa verwerkt de flessen onder meer tot bekleding en schuimplaten voor nieuwe vergadertafels. Per tafel zijn zo’n duizend petflessen nodig. Om te voorkomen dat de meubels later zelf bij het grofvuil belanden, geeft het bedrijf statiegeld aan klanten die afgedankte exemplaren weer inleveren.

Lees ook: Vilt-stoel in duotoon gemaakt van gerecyclede PET-flessen

Plastic Whale_Vepa_Lama Concept Meubellijn

 

Lama Concept is verantwoordelijk voor het ontwerp van de collectie waarin circulariteit centraal staat en de walwis diende als inspiratiebron. Yvonne Laurysen, mede-eigenaar van Lama Concept, zegt over het ontwerp ‘Voor de walvis vormt de plastic soep een grote bedreiging. We hebben karakteristieke elementen van de walvis doorvertaald naar de ontwerpen. Denk hierbij onder meer aan de look and feel van de kenmerkende huis, het vetweefsel en het indrukwekkende skelet.’

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel