nieuws

Update: Caspar Conijn ontwerpt expo in Russische Hermitage

Interieur

De Nederlandse ontwerper Caspar Conijn is de eerste buitenlander die een tentoonstelling vormgeeft in het beroemde museum Hermitage in Sint-Petersburg. De expositie is ook nog eens extra bijzonder, omdat ze over de Russische revolutie van 1917 gaat en het toenmalige paleis mede decor was van de ontwikkelingen van destijds. Via het bureau van Conijn ontvingen wij nieuwe foto’s die in het bericht zijn geplaatst.

Update: Caspar Conijn ontwerpt expo in Russische Hermitage
Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV

Het gaat om ‘De Hermitage en het Winterpaleis; hier werd geschiedenis gemaakt’. Daarmee wordt onder meer in beeld gebracht hoe de Hermitage, het toenmalige Winterpaleis, precies een eeuw geleden door de bolsjewieken werd bestormd. De expositie is te bezoeken vanaf 25 oktober tot 4 februari 2018.

Caspar Conijn

Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV

De Russische revolutie wordt overal ter wereld herdacht. Ook in de Amsterdamse Hermitage gebeurde dat, met een drukbezochte tentoonstelling over vooral de tsarenfamilie Romanov, die destijds het veld moest ruimen. Michael Piotrovsky, de directeur de Hermitage in Sint-Petersburg, was zo onder de indruk van Conijns ontwerp daarvoor, dat hij de Nederlander en zijn bureau vroeg ook zíjn revolutietentoonsteling vorm te geven.

Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV

Conijn: ,,Ze zagen de samenhang tussen objecten, beeld en tekst in de Amsterdamse tentoonstelling; dat waren ze niet gewend, sterker nog: ik denk dat ze de manier waarop wij in Nederland tentoonstellingen maken in heel Rusland niet kennen. Voor de Hermitage in Sint-Petersburg is het al een revolutie op zich dat er in dat gebouw zo’n verhaal komt, met licht, foto- en filmbeelden, teksten én de objecten zelf. Dit is de beroemdste plek van het land, waar het zich echt allemaal afgespeeld heeft. Die lading is moeilijk te onderschatten. De bezoekers moeten beseffen en ervaren dat hier in die zalen geschiedenis is gemaakt.”

Volgens een woordvoerster van de Hermitage in Sint-Petersburg worden de tentoonstellingen daar eigenlijk altijd door de eigen ontwerpafdeling opgezet, al is er weleens een andere Rus bijgehaald. Die eigen medewerkers vinden de plannen van Conijn echter schitterend, vertelt ze.

Caspar Conijn St Petersburg

Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV

 

Reageer op dit artikel