nieuws

Agendatip: Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design

Interieur

Vanaf 22 september 2017 presenteert het Centraal Museum vijftig topstukken van Droog Design. Het collectief werd in 1994 opgericht door Renny Ramakers en Gijs Bakker. De ontwerpen uit de vroege jaren zijn innovatief, toegankelijk en zitten vol twisten en humor.

Agendatip: Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design
Ladenkast ‘You can’t lay down your memory’ 1991 door Tejo Remy. Collectie Centraal Museum, Utrecht. Foto: CMU/ Ernst Moritz

De calvinistische less-is-more mentaliteit van Nederlandse vormgeving kreeg met Droog een nieuwe uitstraling. Er werd gebruik gemaakt van onorthodoxe materialen en bestaande objecten kregen een andere functie. Vlak voor het oprichten van Droog Design, toonden Ramakers en Bakker werk van onder meer Jurgen Bey en Hella Jongerius in Paradiso Amsterdam en op de belangrijkste designbeurs ter wereld; de Salone del Mobile in Milaan. Die stukken trokken wereldwijde aandacht en zetten Nederlandse vormgeving internationaal op de kaart. Deze vroege ontwerpen staan centraal in de tentoonstelling Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design. Kort na de oprichting werd Droog Design verbonden aan de term Dutch Design.  In Vroeg Droog wordt de relatie tussen Droog en Dutch Design geadresseerd.

Marcel Wander geknoopte stoel. Foto: CMU/Hans Wilschut

Marcel Wanders, Geknoopte stoel 1995-1995.  Collectie Centraal Museum, Utrecht. Foto: CMU/ Hans Wilschut

Grootste museale collectie Droog Design

Het Centraal Museum kocht precies twintig jaar geleden voor het eerst werken van Droog Design aan. Momenteel bezit het Centraal Museum de grootste museale collectie Droog Design ter wereld. Bovendien viert Nederland in 2017 100 jaar De Stijl met het themajaar Mondriaan to Dutch Design. Een mooi moment dus om 50 hoogtepunten uit de collectie – inclusief recente aanwinsten – te presenteren in een verrassend vormgegeven presentatie.

Lees ook: Salone Milaan 2017: Lensvelt is de nieuwe Droog

Tijdens de tentoonstelling organiseert het museum twee Droge Donderdagen. Op de avondopenstellingen op 5 oktober en 2 november kunnen bezoekers op een bijzondere manier kennismaken met Droog Design.

‘Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design’ is te bezoeken van 22 september tot en met 3 december 2017 in het Centraal Museum, Utrecht.

 

Droog design Hella Jongerius zacht vaas

Hella Jongerius, Zachte vaas ‘Urn’ 1994.  Foto: Centraal Museum, Utrecht

Reageer op dit artikel