nieuws

Agendatip: Doll’s House

Interieur

Achttien door Nederlandse architecten ontworpen poppenhuizen zijn tot en met 15 oktober te bekijken in Schunck, Heerlen. De expositie is een initiatief van architect Peter Masselink uit Doetinchem. Hij is vader van de ernstig zieke Sverre (8). Hij heeft een zeldzame energiestofwisselingsziekte. Aan het eind van 2017 worden alle 18 poppenhuizen geveild om zo veel mogelijk geld te genereren voor de Stichting Energy4All en de Stichting Stofwisselkracht die het onderzoek naar energiestofwisselingsziektes en het vinden van een medicijn ondersteunen.

Agendatip: Doll’s House
DWA – Dreessen Willemse Architecten

Achterliggend idee van de tentoonstelling is speelgoed ontwerpen voor gehandicapte kinderen. Initiatiefnemer Masselink wil met Doll’s House een lans breken voor (zorg) architectuur. Hij zegt hierover in De Limburger ‘Bij ons in de Achterhoek denken de meeste mensen dat architectuur elitair is, duur en dat wij architecten vooral zaken bedenken die niet uitgevoerd kunnen worden. Natuurlijk chargeer ik, maar de vooroordelen zijn er wel.’

Deelnemende architecten

Cie. / M3H / Hilberink Bosch / Zecc / DaF-architecten / Atelier PUUR / Femke Stout / Ralph Brodruck / Maurer United architects / Reonald / Marjolijn Guldemond/ Groep Sverre / Space & Matter / Office Winhov / Dreessen Willemse Architecten/ Hans van Heeswijk / Mei architects and planners/ Paul de Ruiter architects

Lees ook: Sverre

De poppenhuizen zijn grappig, kleurrijk, speels en vooral leerzaam. Zoals het exemplaar dat Marjolijn Guldemond van Mayo Maakt ontwierp en dat elektriciteit krijgt uit duurzame stroom: aardappels. Speels is het grote witte poppetjes huis van Mei architects die vijfduizend witte poppetjes aan elkaar lijmden. Masselink: “Tussen de middag deden ze dat met het hele kantoor.” Kleurrijk is Guusjes Poppenhuis, de creatie van architect Reonald Westerdijk uit Maastricht. Hij liet zich inspireren door zijn dochter Guusje die als ze speelt met allerlei doeken en kleden sleept waar ze denkbeeldige kamers en huizen mee creëert. “Heel herkenbaar”, glimlacht Masselink die ook nog een dochter heeft.

Lees ook: Miniatuur architectuur

Doll’s House is te bezoeken t/m 15 oktober, in Schunck, Heerlen. Na Heerlen reist de tentoonstelling door naar ARCAM in Amsterdam waar het van 7 november tot en met 9 december te zien zal zijn. Voor meer informatie: www.dolls-house.nl

Reageer op dit artikel