nieuws

Salone Milaan 2017: open systemen voor gesloten ruimtes

Interieur

Door Harm Tilman – De Salone is dit jaar groter dan ooit. Naast de Meubelbeurs zelf, kun je gelijktijdig een bezoek brengen aan Euroluce, Workplace 3.0, SalonSatellite en de interieurbeurs. Bij elkaar staan op het beursterrein in Rho meer dan 2000 merken, verdeeld over een oppervlak van 200.000 m2. Ruim een derde daarvan komt uit het buitenland. Dit alles wordt begeleid door ervaringen, events en emoties, want ook de Salone is erachter dat je met simpel meubels exposeren er niet meer komt. Een dagje beurs is dan ook een uitdagende en vermoeiende ervaring.

Salone Milaan 2017: open systemen voor gesloten ruimtes
MAIO / Arper

Rust

Na alle open stands van de afgelopen jaren proberen nu veel merken in deze constante maalstroom van onrust en aandachttrekkerij ruimte en rust te creëren. Het Italiaanse meubelmerk Arper vroeg bijvoorbeeld het Barcelonese architectenbureau MAIO een stedelijk plein te ontwerpen, waar producenten, ontwerpers en klanten elkaar ongestoord kunnen ontmoeten. Deze ruimte wordt omzoomd door interieurs waarin de nieuwe producten van het meubelmerk staan opgesteld. Het resultaat is een haast huiselijke omgeving waarin licht en ruimtelijkheid bijdragen aan een theatrale ervaring.

Modulair

Het standontwerp van MAIO berust op een modulair systeem van 5 eenvoudige, geometrische vormen die op een simpelere manier aan elkaar zijn geschakeld. Deze vormen met elkaar een open systeem en zijn gebaseerd op een standaardmaat van 2,40×2.40. De ruimtes zijn afgestemd op de verhalen van de meubels die er in staan opgesteld. Naast de wanden beïnvloeden ook de plafonds het karakter van iedere ruimte. Het paviljoen staat zo open voor verandering en personalisering. Eerder al maakte MAIO op een vergelijkbare basis ontwerpen voor een plein en een woongebouw.

stand Arper

Bouwsystemen

Het bureau zelf is vijf jaar geleden opgericht. De drie oprichters hebben allen in Barcelona architectuur gestudeerd en kwamen naar eigen zeggen in hun praktijk al snel uit op het ontwikkelen van open bouwsystemen. Volgens Maio kun je in deze tijd alleen architectuur maken als je je bewust bent van wat je doet. ‘Je wordt gevraagd gevels te bouwen die verantwoordelijk zijn.’ Voor de stand van Arper werkten ze nauw samen met het vaste team van dit meubelmerk waar naast Lievore Altherr Studio ook stylisten en lichtontwerpers deel van uitmaken.

MAIO

Verder lezen

Salone Milaan 2017: focus op circulaire economie

Salone Milaan 2017: Lensvelt is de nieuwe Droog

Salone Milaan 2017: tafelen met ARCO

 

Reageer op dit artikel