nieuws

Salone Milaan 2017: Lensvelt is de nieuwe Droog

Interieur

Door Harm Tilman – Lensvelt wint dit jaar met ‘May I Have Your Attention Please’ voor de tweede opeenvolgende maal de Milano Design Award in de categorie ‘Concept’. Dat is een knappe prestatie maar is wellicht ook uitdrukking van de conceptuele armoede die Milaan kenmerkt, anders dan 20 jaar geleden.

Salone Milaan 2017: Lensvelt is de nieuwe Droog

‘May I Have Your Attention Please’ is ontworpen door Maarten Baas. Hij ontwierp een installatie met tientallen roeptoeters waaruit fluisterende stemmen klinken. Ze maken ook deel uit van zijn solotentoonstelling In Groningen. Deze ‘soundscape’ vormt het decor voor de 101 stoel  die Baas voor Lensvelt ontwierp.

 

Identiteit

Met deze haast dadaistische presentatie wil Baas de vinger leggen op de dominantie van het geld en de wetten van de markt, dus het YES regime zoals Rem Koolhaas ooit zei. Het leidt tot een kakofonie van berichten en om je daarin te laten horen, zul je je stem moeten verheffen. In deze omgeving is de 101 Stoel een meubel dat in grote hoeveelheden kan worden geproduceerd, maar toch zijn eigen identiteit kan krijgen doordat de achterleuning in diverse vormen, formaten en kleuren beschikbaar is.

Ontwerpentrepreneur

Lensvelt werd lange tijd beschouwd als het enfant terrible van de industrie, de springerige producent van meubels en interieurs maar begint zich de laatste jaren steeds meer te profileren als eigenzinnig ontwerpentrepreneur. Eerder werkte hij samen met onder meer  Richard Hutten, Space Encounters en Studio Job. De samenwerking met Baas kwam tot stand op initiatief van Object-directeur Anne van der Zwaag. Lensvelt komt de verdienste toe Baas te hebben behouden voor het Nederlandse design.

beeld: Lensvelt

Dutch design

Lange tijd was Milaan voor mij onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse Droog Design. Dit bedrijf heeft de gouden generatie van het Dutch design begeleid en voortgebracht. Dit jaar, realiseerde ik, maakt Droog voor de eerste maal (of was dat vorig jaar al?) niet meer zijn opwachting in Milaan. Het kan niet anders of Lensvelt is met zijn conceptuele bijdrage de nieuwe Droog.

Maarten Baas

Verder lezen

Salone Milaan 2017: focus op circulaire economie

Salone Milaan 2017: open systemen voor gesloten ruimtes

Salone Milaan 2017: tafelen met ARCO

Reageer op dit artikel