nieuws

Salone Milaan 2017: focus op circulaire economie

Interieur

Door Harm Tilman – Overvolle treinen en vliegvelden, uitverkochte beurs, meer presentaties dan ever buiten de beurs, uitgelaten feestjes, de Salone di Milano zit weer in de lift en rockt als nooit tevoren. Gisteren was mijn eerste avond op de beurs en op weg naar een feestje bezocht ik in de stad twee presentaties waarin duurzaamheid centraal staat.

Salone Milaan 2017: focus op circulaire economie

Duurzaamheid is al langere tijd een onderwerp, maar veel merken vragen zich nu af hoe ze circulair kunnen werken en daarmee een bijdrage kunnen leveren aan de omgeving. Is het bijvoorbeeld mogelijk kantooromgevingen te maken waarvan de elementen zo lang mogelijk in ‘the loop’ blijven? Is het denkbaar om afval (over 5-10 jaar) als een waardevol materiaal te zien en als zodanig nu bij het ontwerp te betrekken?

Vezels

Dit jaar presenteert het Deense bedrijf Kvadrat in Milaan de recent verworven Start-up met de geestige naam Really. Dit jonge bedrijf heeft een procedé uitgedacht waarmee textielafval uit ziekenhuizen, hotels en wasserettes kan worden gerecycleerd tot Solid Textile Board, een composiet die is opgebouwd uit kleine vezels. De opwindende en zeer flexibele toepassingsmogelijkheden worden geïllustreerd met banken ontworpen door Max Lamb en met een boek ontworpen door Christien Meindersma.


Really door Kvadrat, foto: Harm Tilman


Really door Kvadrat, foto: Harm Tilman

Vazen

Geheel anders, maar niet minder interessant zijn de grote vazen die het Belgische bedrijf Atelier Vierkant maakt. Deze worden gemaakt in mallen, van binnenuit gedroogd en daarna aan de buitenzijde bewerkt en in de oven gebakken. Met behulp van verschillende oxides worden kleuren toegevoegd. Resultaat: zeer duurzame, architectonische elementen die helpen binnen- en buitenruimtes de juiste ruimtelijkheid te verlenen.


Vazen door Atelier Vierkant, foto: Harm Tilman

Verder lezen

Salone Milaan 2017: open systemen voor gesloten ruimtes

Salone Milaan 2017: Lensvelt is de nieuwe Droog

Salone Milaan 2017: tafelen met ARCO

 

Reageer op dit artikel