nieuws

Kossmann.dejong ontwerpt Maria tentoonstelling

Interieur

Kossmann.dejong maakte het ontwerp voor de tijdelijke tentoonstelling over Maria in het Catharijneconvent in Utrecht als een reis. Via een inspirerende route, met kunstwerken van oude meesters en moderne kunstenaars kunnen bezoekers kennismaken met Maria en haar verhaal.

Kossmann.dejong ontwerpt Maria tentoonstelling
Fotografie: Thijs Wolzak

In de tentoonstelling is gekozen voor een chronologische vertelling van het leven van Maria in de lange kloostergangen. In de zalen daaromheen zijn zes verschillende thema’s uitgelicht, zoals ‘Oermoeders en godinnen’, Devotie’ en ‘Maria in de hedendaagse kunst’. Met een mix van audiovisuele middelen, kleur, licht en geluid is telkens een andere wereld gecreëerd. Zo wanen bezoekers zich in de ene ruimte tussen bedevaartgangers door levensgrote wandprojecties en bijbehorend gezang van Mariaprocessies, terwijl het gegalm van Weesgegroetjes in een zaal vol bidbankjes een gevoel van devotie opwekt.

De symboliek van Maria is in de hele tentoonstelling zichtbaar en voelbaar gemaakt. Als introductie in de trapopgang naar de tentoonstelling op de eerste verdieping, neemt Maria – getoond in Hemelvaart – bezoekers mee naar hogere sferen. In de hoofdtentoonstellingsruimte zorgt een schakering van kleurfolies op de ramen voor gefilterd en gekleurd binnenvallend daglicht en in combinatie met diverse soundscapes ervaren bezoekers een prikkeling van de zintuigen. Daarbij is gezocht naar een spannend samenspel tussen oud en nieuw; historische ikonen, schilderijen en pieta-figuren zijn geplaatst naast hedendaagse vertalingen van Maria in bijvoorbeeld tatoeages, video-installaties en op internet. Filmfragmenten met persoonlijke verhalen en ervaringen van bekende en onbekende Nederlanders brengen ook de menselijke kant van Maria in beeld.

Om zoveel mogelijk focus op de kunstwerken te verkrijgen, heeft Kossmann.dejong de artefacten autonoom in de ruimte geplaatst, opgetild van de vloer en los van de wanden. De eeuwenoude kloostergangen zijn onderdeel van de tentoonstelling net zoals de binnentuin. Daar staat een grote Maria-sculptuur letterlijk en figuurlijk centraal, als symbool voor iedereen.

‘Maria’ is tot en met 20 augustus 2017 te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Voor openingstijden en bezoekersinformatie klik hier.

Reageer op dit artikel