nieuws

De rol van design

Interieur

Interieur speelt een grote rol in de ‘architectuur van gastvrijheid’. Dit gaat van hotels in alle soorten en maten (design, ervaring, short stay), warenhuizen, musea, restaurants, maar ook fietsverhuur. Starbucks is een voorbeeld van hospitality. In het maartnummer van de Architect een uitgebreide bespreking over de keten die wereldwijd (26.000 vestigingen) opereert en daarbij aansluiting zoekt bij de lokale handel en wandel.

De rol van design
Starbucks Amsterdam Damrak. (foto: © Tycho Müller | Tycho’s Eye Photography)

Zo heeft de vestiging in Koeweit een totaal andere uitstraling dan de Starbucks op het Amsterdamse Rembrandtplein. ‘Geen enkele winkel is dezelfe’ zo zegt Ad de Hond, vicepresident winkelontwerp, in een gesprek met Harm Tilman. ‘Voor het winkelontwerp hanteren we geen formule of concept. We proberen lokaal relevant te zijn. We vragen ons af of mensen snel willen worden geholpen of voor de gezelligheid komen. Ook is de locatie van belang, bijvoorbeeld in een rustige omgeving, een treinstation of aan een drukke winkelstraat. Het gebruik van materialen is afgestemd op de streek en de mensen die de winkels bouwen, komen uit de regio. Speciale onderzoeksteams in Londen en Amsterdam bekijken de historie van een locatie en de lokale koffiecultuur’.

Starbucks Pavilion Schiphol Lounge 2 (foto: © Tycho Müller | Tycho's Eye Photography)

Starbucks Pavilion Schiphol Lounge (foto: © Tycho Müller | Tycho’s Eye Photography)

Ad de Hond is sinds 2012 vicepresident, Store Design & Concepts EMEA. Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp van winkels die zich onderscheiden door beleving, lokale relevantie en duurzaamheid. Daarvoor werkte hij zestien jaar bj Nike waar hij zich bezighield met de winkels, brand design en kledingontwerp. Daarna werkte hij als brand director bij Denham.

Na een lange aanloopperiode om voet aan de grond te krijgen in ons land heeft de keten inmiddels 61 vestigingen in Nederland.

Lees het hele artikel in de Architect, maart 2017. Ben je geen abonnee, geen probleem. Bestel dan een los exemplaar in de webshop.

Bestel nu een los exemplaar

 

 

 

Reageer op dit artikel