nieuws

Kossmann.dejong ontwerpt Offshore Experience

Interieur

Ter vervanging van de MainPort Live tentoonstelling in het Maritiem Museum in Rotterdam heeft Kossmann.dejong de 800m2 grote ruimte nu getransformeerd tot de Offshore Experience. De ruimte is opgezet als een indrukwekkend boorplatform waarop bezoekers zich op zee wanen en zo interactief en multimediaal het leven en werk in de offshore-wereld kunnen ervaren.

Kossmann.dejong ontwerpt Offshore Experience
Foto: Thijs Wolzak

Het Maritiem Museum wilde graag het grote publiek kennis laten maken met de offshore-sector. In samenwerking met het museum bedacht Kossmann.dejong een concept waarin de bezoeker naar een platform op zee wordt gebracht en in de huid van een offshore-medewerker kruipt. Via interactieve games, indrukwekkende scheepsmodellen en meer dan 90 films en animaties, leren bezoekers alles over de productie van energie op zee, nu en in de toekomst. Met de toenemende urgentie van een wereldwijde transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, is ook het verhaal van nieuwe vormen van energiewinning opgenomen in de experience.

Foto Thijs Wolzak

Foto Thijs Wolzak

Om aan de capaciteitsvraag te kunnen voldoen, is de tentoonstellingsruimte gesplitst in vier verschillende omgevingen en worden bezoekers in groepen de Offshore Experience binnengeleid. De inhoud is thematisch onderverdeeld in hoofd- en subthema’s over het vinden, produceren en transporteren van energie. Vooraf in de introductieruimte is context gegeven aan het verhaal. Hier kunnen bezoekers bijvoorbeeld met de interactieve Energy Monitor ondervinden wat het belang is van energie voor hun eigen dagelijks leven.

Door in te loggen met de QR-code op de entreekaart gaat het avontuur echt van start in de Safety Room met een veiligheidstraining. Het aantrekken van een helm en veiligheidshesje en de toepassing van originele offshore elementen zoals een waterdichte deur, maken de experience bijzonder realistisch. Na te zijn geland op het grote stalen platform, openbaart zich een levensechte 360 graden projectie van de zee, compleet met geluiden van woeste golven en geïntegreerde animaties. Aan de hand van interactieve games leggen bezoekers op het platform een assessment af om te ontdekken of ze geschikt zijn voor het werk in de offshore-sector. Zo kunnen ze met armgebaren een helikopter laten landen, een onderwaterrobot besturen of een schip in positie houden met behulp van satellieten.

Foto: Marco de Swart

Foto: Marco de Swart

Vergezeld van spannende lichteffecten en plonsgeluiden, brengt een lift bezoekers vervolgens naar de donkere onderwaterwereld. Met een van Europa’s grootste Pepper’s ghosts illusies wordt een indruk gegeven van de offshore-activiteiten net onder het zeeoppervlak tot op de drie kilometer diepe zeebodem. De reis eindigt in de toekomst. In de laatste ruimte komen bezoekers terug aan wal in de decompressie- en omkleedruimte. Douchehokjes doen dienst als ‘pitch-ruimte’: hier kunnen bezoekers stemmen op het beste idee voor duurzame energiewinning op zee.

Meer informatie over openingstijden

Reageer op dit artikel