nieuws

Boeken voor onder de kerstboom

Interieur

De redacteuren van de Architect selecteerden uit de grote stapel architectuurboeken die in 2016 verscheen de exemplaren die de meeste indruk maakten. Van de verschrikkingen van de burgeroorlog in Syrië tot de mooiste gebouwen in Zoetermeer, van de Atlas van de Schie tot nooit gebouwd New York.

Boeken voor onder de kerstboom

Harm Tilman (hoofdredacteur) 

Een van de boeken die ik dit jaar heb bekeken en gelezen en waar ik niet van af kan blijven, is de Manual of Section, samengesteld door Paul Lewis, Marc Tsurumaki en David J. Lewis. In dit boek gaan zij in op een van de mooiste ontwerptechnieken die de architectuur kent: de doorsnede. De auteurs analyseren 7 verschillende soorten doorsneden die ze illustreren met 63 heerlijke perspectieftekeningen van snedes door gebouwde projecten uit de laatste 100 jaar. Een smulpartij voor architecten.

Tips van de redactie boeken voor onder de kerstboom

Een van de boeken die ik dit jaar heb bekeken en gelezen en waar ik niet van af kan blijven, is de Manual of Section, samengesteld door Paul Lewis, Marc Tsurumaki en David J. Lewis. In dit boek gaan zij in op een van de mooiste ontwerptechnieken die de architectuur kent: de doorsnede. De auteurs analyseren 7 verschillende soorten doorsneden die ze illustreren met 63 heerlijke perspectieftekeningen van snedes door gebouwde projecten uit de laatste 100 jaar. Een smulpartij voor architecten.

Van een geheel andere orde is het boek The Battle for Home geschreven door de Syrische architect Marwa al-Sabouni. In dit boek beschrijft zij de verschrikkingen van de burgeroorlog en de uitwerking daarvan op haar geboortestad Homs. Ze laat echter ook zien hoe het segregatieproces van de afgelopen jaren de opmaat vormde tot een klimaat van angst en wantrouwen waarin deze burgeroorlog kon gedijen.

Het boek The Future of the Professions van Richard en Daniel Susskind biedt redelijke taaie kost, maar wie doorzet wordt beloond met verfrissende inzichten in de grote impact die de digitale revolutie op onder meer de architectuur heeft gehad. Vader en zoon Susskind laten niet alleen zien wat als gevolg daarvan uit de beroepspraktijk verdwijnt, maar schetsen ook concrete alternatieven zoals het ‘networked experts model’ en het ‘community model’.

Willem Wopereis (redacteur)
Tips van de redactie boeken voor onder de kerstboom
Op de tentoonstelling Maatwerk in het Architekturmuseum in Frankfurt, over Vlaamse en Nederlandse architectuur, kocht ik het gelijknamige boek. Gelijk aan de expositie toont het boek Maatwerk | Made to measure de maquettes en speciaal gemaakte foto’s van de context van de projecten. Daarbij wordt in verschillende essays een antwoord gezocht op de bron van de verschillen in de Nederlandse en Vlaamse architectuur. Naast verschillen ontdekte ik echter ook veel overeenkomsten tussen de twee.

Waar de Architectural Association in London sinds oprichting het werk van studenten bundelt in de AA files, belandde het werk van studenten van de master Architectuur van de TU Delft tot nu in verschillende archieven en bleef zo ongezien en vaak vergeten. In de Architectural Annualstaan van elke studio de meest interessante projecten. Samen vormen deze een indrukwekkend overzicht van zowel realistische als utopische ontwerpen. Naast de ontwerpen zelf biedt het boek tevens een scala aan presentatietechnieken en prachtige platen.

Help, we zijn populair! De titel is veelzeggend. Dat Rotterdam in verandering is, is tot ver over de grenzen bekend. De rauwe stad krijgt hiermee echter ook een meer aangeharkt karakter. Gaat de Rotterdamse identiteit hiermee verloren? Echte geschiedenis wordt pas achteraf geschreven. Met dit boek brengen de makers van Vers Beton de discussie over de recente veranderingen alvast voor het voetlicht, zowel positief als kritisch.

Marieke Giele (redacteur)
Tips van de redactie boeken voor onder de kerstboom
Tegenwoordig vormt het natuurgebied rondom de Schie een belangrijke uitvlucht voor de drukke stedelingen in de omgeving. Persoonlijk kan ik er van genieten om langs de rivier te fietsen en de frisse lucht op mij af te laten komen. In deze Atlas van de Schie brengen Jaap Evert Abrahamse, Ad van der Zee en Menne Kosian het verhaal van een oude veenrivier die transformeerde tot een belangrijke trekvaart tussen Rotterdam en Delft. Een mooie achtergrond om de volgende keer met andere ogen naar dit recreatiegebied te kijken.

De verdwijning van het NAi uit het Nederlandse architectuurlandschap heeft heel wat stof doen opwaaien. Vier jaar later verlangen velen nog terug naar het oude instituut met haar spraakmakende tentoonstellingen. Ik kan mij nog herinneren hoe ik zelf tien jaar geleden in een lange rij stond voor de expositie over Le Corbusier. In The NAi Effect beschrijft Sergio M. Figueiredo de bijzondere geschiedenis van de culturele instelling. Niet alleen de tentoonstellingen komen daarin naar voren, maar ook de rol die het instituut speelde in de architectuurdiscussie in binnen- en buitenland.

De tentoonstelling over Constant Nieuwenhuijs in het Gemeentemuseum Den Haag was afgelopen zomer een populaire excursie voor veel architecten. Het werk van deze Hollandse kunstenaar kenmerkt zich onder andere door zijn visionaire visie op de architectuur. Naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling Nieuw Babylon publiceerden Laura Stamps en Willemijn Stokvis Constant – New Babylon. Aan ons de vrijheid. Dit boek geeft een goed beeld van hoe de kunstenaar toewerkte naar zijn meesterwerk. Daarnaast komt zijn invloed op de architectuur uitgebreid naar voren, onder andere in de bijdrage van Rem Koolhaas.


Astrid de Wilde (webredacteur)

Tips van de redactie boeken voor onder de kerstboom
Zoetermeer staat niet echt te boek als dé stad van Nederland maar is vooral bij haar inwoners erg geliefd. Naast veel groen is er ook veel architectuur te vinden in de groeistad van Den Haag. Hoog tijd voor een architectuurgids en misschien ook wel in de toekomst een architectuurcentrum. In de nieuwe Architectuurgids Zoetermeer wordt recht gedaan aan deze unieke new town.

Van Zoetermeer naar Arnhem. Jaarlijks bivakkeer ik in kerstperiode in de buurt van Arnhem. De stad, zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog, is een voorbeeld van de wederopbouw. In het boek De Weg van de Wederopbouw. Van Rhenen tot Arnhem: plannen, gebouwen en verhalen wordt een staalkaart weergegeven van de stedenbouw en architectuur uit die periode. Het boek bundelt een brede selectie van bouwwerken en beschrijft hun geschiedenis. Vijf auteurs en acht ooggetuigen vertellen het verhaal achter de beelden.


Vita Teunissen (stagiair)
Tips van de redactie boeken voor onder de kerstboom
Op mijn verlanglijstje staat met stipt op nummer één het boek Never Built New York van Greg Goldin en Sam Lubell en het voorwoord door Daniel Libeskind. Met prachtige (historische) afbeeldingen toont het boek ruim 200 fantasierijke plannen die nooit zijn gerealiseerd. Van alternatieve tekeningen voor Central Park tot een op luchtdruk gebaseerd metrosysteem: New York zoals het had kunnen zijn.

Een boek over boeken, dat klinkt als een goede aanvulling op deze lijst. Met The Anatomy of the Architectural Book duikt André Tavares in de rijke geschiedenis van het architectuurboek. Wat het boek zo fijn maakt zijn de constante vergelijkingen met de ontwikkeling van de bouwcultuur.

Brutalisme, je moet ervan houden. Aan mijn veelgelezen exemplaar van This Brutal World te zien, doe ik dat zeker. Dit plaatjesboek is een ode aan de betonarchitectuur en de architectuurfotografie, en zeker een aanrader voor onder de no-nonsense kerstboom.

Reageer op dit artikel