nieuws

Studio Farris Architects wint ARC16 Meubel Award

Interieur

De ARC16 Meubel Award is gewonnen door Studio Farris Architects. Volgens de jury ‘een meubel dat zo goed mogelijk en op een betrokken en verantwoorde manier een invulling geeft aan de veranderende werkomgeving.’ Voor de prijs waren Meubels voor Europese Raad in Brussel (B) door XML + Jurgen Bey en de Schommelbank door Studio Samira Boon genomineerd.

Meubel in Stable (B) door Studio Farris Architects

Het meubel van Studio Farris Architects in Stable (B) bestaat uit een samenstel van op elkaar gestapelde houten balken waarmee de ruimte is getransformeerd tot een functioneel kantoor. De balken bestaan uit zowel grote, massieve als holle blokken, afhankelijk van de vraag of ze dienst doen als constructie of worden gebruikt voor opslag. Ze zijn onderling verbonden met behulp van stalen profielen. Door de wijze waarop de houten balken zijn gestapeld, ontstaan verschillende ruimtes. Op het meubelzijn verschillende werkplekken gecreëerd met behulp van twee werkbladen. Onder dit platform ligt een ontmoetingsruimte met uitzicht op het landschap. Het interieur van Stable is eveneens de winnaar van de ARC16 Interieur Award.

De jury signaleert een grote diversiteit aan inzendingen. Sommige daarvan hadden evengoed kunnen worden ingezonden voor andere categorieën. Behalve het aantal is ook de kwaliteit van de inzendingen hoger in vergelijking met vorige jaar. Door de vele veranderingen in de werkomgeving ontstaan opwindende mogelijkheden om met zitmeubels andere paden in te slaan. De jury signaleert dan ook veel ruimte om nieuwe typologieën voor zitmeubels te werken.

De jury kiest als winnaar het meubel ‘dat zo goed mogelijk en op een betrokken en verantwoorde manier een invulling geeft aan de veranderende werkomgeving. Voor een meubel waarvan een signaal uitgaat naar opdrachtgevers die het lef hebben om te komen tot vernieuwende meubels. Voor een meubel waarbij nadrukkelijk is nagedacht over materialisatie en toepassing. Voor een meubel dat niet simpel in de ruimte is gezet maar de ruimte creëert. De winnaar is dan ook het meubel in Stable door Studio Farris Architects’

ARC16 Meubel Award

De ARC16 Meubel Award richt zich op het ontwerp voor een zitmeubel, serie of systeem, ten behoeve van gebruik in de werkomgeving. De uitschrijvers signaleren dat de werkomgeving een geweldige ontwikkeling doormaakt. Wonen en werken zijn dichter bij elkaar komen liggen, waardoor de werkomgeving van karakter is veranderd. Tegelijkertijd wordt in de werkomgeving een grote diversiteit aan activiteiten ondernomen.

Eerdere winnaars

De ARC16 Meubel Award is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt, in 2015 won co-worker door manpaard de prijs.

Samenstelling jury

De jury van de ARC16 Meubel Award bestaat dit jaar uit Miriam van der Lubbe (Van Eijk Van der Lubbe, voorzitter), Jorre van Ast (Arco), Dennis Heijink (CBRE), Renske Schreier (criticus) en Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect, secretaris).

De ARC16 Meubel Award is een initiatief van Rohde Grahl, Gabriel en de Architect

Reageer op dit artikel