nieuws

Invullingen brugwachtershuisjes

Interieur

Leegstaande brugwachterhuisjes blijven ongekend populair. De huisjes worden vaak gebruikt als invulling voor creatieve hotspots, bijvoorbeeld bij de Cacaofabriek in Helmond, maar ook als winkeltje. In Leeuwarden was het huisje te versleten maar vormde het wel de basis voor een nieuwe vogelkijkhut.

Invullingen brugwachtershuisjes

Het brugwachtershuisje bij de Cacaofabriek in Helmond krijgt vanaf komend voorjaar een permanente invulling als vooruitgeschoven post van het Helmondse culturele broeinest. In het torentje komt ruimte voor kleine exposities, vergaderingen voor culturele ondernemers én mogelijk ook een logeerplek voor kunstenaars. Dat plan heeft directeur Jochem Otten van de Cacaofabriek met de gemeente Helmond besproken.

 Vogelkijkhut Drachten De luxueuze vogelkijkhut (Bron en foto: Leeuwardencourant)

Vogelkijkhut

Langs de Drachtsterweg in Leeuwarden is onlangs de meest luxueuze vogelkijkhut van Friesland geopend, met uitzicht over de Tearnser Wielen. Het oorspronkelijke idee was om het brugwachtershuisje van de Drachtsterbrug hier een nieuwe plek te geven. Het zou een markeringspunt vormen voor de nieuwe sloepen- en fietsdoorgang tussen de wijken Zuiderburen en Wiarda. Het oude brughuisje bleek echter volkomen versleten en dus onbruikbaar.

Het idee bleef echter leven bij de gemeente en provincie. Zo ontstond het plan voor een fonkelnieuwe vogelkijkhut in de vorm van een brugwachtershuisje. Het bouwwerk heeft een wc, verwarming en een keukentje.

 Rotterdam Brugwachterhuisje

Brugwachterhuisje Rotterdam

Rotterdam

In het weekend van 10 en 11 september is er in Rotterdam extra aandacht voor de brugwachtershuisjes met een fietstocht langs een aantal intrigerende huisjes die zijn opengesteld voor publiek. Ontmoet de brugwachter, bezoek de verborgen wereld van techniek in een brugkelder, beleef de eenzaamheid en verwaarlozing van lege brugwachtershuisjes en ervaar nieuwe kansen in hergebruikte huisjes met kunst, cultuur en muziek.

Reageer op dit artikel