nieuws

Kossmann.dejong ontwerpt Parademuseum

Interieur

Op het reizende theaterfestival de Parade wordt deze zomer het Parademuseum gelanceerd. Het Nederlands Fotomuseum is de eerste bespeler van het Parademuseum en heeft Kossmann.dejong gevraagd een ‘tentoonstelling’ te ontwerpen over het fotoboek ‘Eye Love You’ van fotograaf Ed van der Elsken. Bezoekers van het Parademuseum worden ondergedompeld in een beeldshow over geluk, verdriet, moed, strijd en vitaliteit.

Kossmann.dejong ontwerpt Parademuseum

Ed van der Elsken staat wereldwijd bekend om zijn zwart-wit fotografie, maar werkte de laatste dertig jaar van zijn leven voornamelijk in kleur. In zijn boek Eye Love You uit 1977 reeg Van der Elsken honderden kleurenfoto’s aaneen tot een ode aan de mens en het leven. Het Parademuseum staat dit jaar geheel in het teken van dit populaire kleurenfotoboek.

Met een knipoog naar de nostalgische diashows uit de jaren zeventig, worden de foto’s in het Parademuseum op multimediale en paradewaardige wijze getoond in een eigentijdse beeldshow, gemaakt door Tungsten Studio. In deze show gaan bezoekers met Van der Elsken mee op reis en zien door zijn ogen hoe de liefde, het leven en de dood overal ter wereld worden ervaren.

Ook krijgt het publiek in het Parademuseum de eerste resultaten te zien van het uitgebreide restauratieproject van de kleurendia’s van Ed van der Elsken door het Nederlands Fotomuseum. De circa 45.000 dia’s zijn aangetast door schimmel vanwege vocht in Van der Elskens woonhuis. Een kleine duizend dia’s is de afgelopen maanden in het restauratieatelier gereinigd om nu aan de bezoekers te kunnen tonen.

De Parade start in Rotterdam en wordt op 24 juni officieel geopend. Vervolgens zal de Parade (tot 28 augustus) neerstrijken in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Het Parademuseum is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema.

Reageer op dit artikel