nieuws

Architectuur Biënnale Venetië 2016 geopend

Interieur

Architectuur Biënnale Venetië 2016 geopend

Afgelopen zaterdag opende de Architectuur Biënnale Venetië 2016 met als thema Reporting from the Front. Deze vijftiende editie, onder leiding van de Chileense curator Alejandro Aravena, benadrukt de rol van de architect in het verbeteren van de algemene leefomstandigheden. Aan de expositie doen in totaal 88 deelnemers uit 37 verschillende landen mee.

De Architectuur Biënnale Venetië 2016 staat in het teken van de opkomende maatschappelijke vraagstukken in de architectuur. De expositie Reporting from the Front is neergezet onder leiding van de Chileense architect Alejandro Aravena, oprichter van ELEMENTAL. Deze loopt van het centrale paviljoen Giardini tot aan de Arsenale in het historische centrum van Venetië.

Hereniging
Aravena onderzoekt expliciet op welke manier architectuur een nieuwe weg in kan slaan. Eerdere Biënnales toonden thema’s die erop wijzen dat de architectuur en de maatschappij steeds verder uit elkaar drijven. In deze editie staat de zoektocht naar vernieuwing centraal, welke uiteindelijk moet leiden tot een hereniging van deze twee domeinen.

De Biënnale benadert architectuur als een instrument voor het sociale en politieke leven. Op deze manier wil Aravena de katalyserende werking van architectuur op het publieke leven benadrukken. Aangezien architectuur de meeste politieke invloed heeft van alle kunsten, is het van belang dat deze onderwerpen tijdens de Biënnale naar voren komen.

Speciale projecten

Deze vijftiende editie van de Biënnale toont daarnaast drie speciale projecten. De expositie Reporting from Marghera and Other Waterfronts, onder leiding van curator Stefano Recalcati, gaat in op projecten rondom de ruimtelijke vernieuwingen van industriële havengebieden. In samenwerking met het Victoria and Albert Museum in London organiseert La Biennale di Venezia de expositie A World of Fragile Parts. Ten slotte zet curator Ricky Burdett een expositie neer over de toenemende urbanisering, met als thema Report from Cities: Conflicts of an Urban Age.

De Biennale Architettura 2016 wordt georganiseerd door La Biennale di Venezia en is tot en met zondag 27 november 2016 te bezoeken. 

Reageer op dit artikel