nieuws

Design van de week: Alphabet of Light door BIG

Interieur

Een taal gemaakt van licht, geen ontwerp voor een object, zo karakteriseert BIG het modulaire lampensysteem voor Artemide. “we wilden een sterk idee ontwikkelen, waarbij licht wordt ingezet om op eenvoudige wijze te communiceren. Een raamwerk van eenvoudige verlichtingselementen worden gecombineerd tot een nieuw font waar gedachten mee tot uitdrukking gebracht kunnen worden.

Design van de week: Alphabet of Light door BIG

Het idee van BIG voor Artemide is even eenvoudig als effectief: een aantal modules van rechte en gekromde delen worden gecombineerd tot letters in een open systeem. Het grafische beeld dat zo ontstaat kan worden ingezet om hele zinnen te vormen, om plekken aan te duiden.

Evenredige verspreiding van licht

Elk element bestaat uit een aluminium kern voorzien van ledstrips aan weerszijden, omsloten door een translucente koker. De materialisering en de reflectie is zo geregeld, dat een evenredige verspreiding van licht ontstaat, zonder schaduwen of verblinding.

Vrijheid van compositie

De losse onderdelen worden met elkaar verbonden door weggewerkte elektromagnetische schakels. De ontwerpers verzekeren dat het samenstellen van de letters en de woorden eenvoudig in zijn werk gaat, waardoor alle vrijheid ontstaat om een eigen compositie te maken.

 

Praktische uitwerking onduidelijk

De informatie die door de fabrikant wordt verstrekt is nogal summier en lijkt eenvoudig voorbij te gaan aan praktische vragen omtrent de wijze waarop hele zinnen kunnen worden gemaakt. Daarnaast lijken nogal wat contactpunten voor verlichting in de muur moeten worden gemaakt. Voor de presentatie in Milaan werd de naam van het Deense architectenbureau in het lichtsysteem gespeld. Daarbij werd er wellicht uit praktische overwegingen voor gekozen om de naam van de Bjarke Ingels Group af te korten.

 

 

Reageer op dit artikel