nieuws

Design van de week: SB Disarming Pack door Sander Bokkinga

Interieur

Tijdens Object Rotterdam komen ontwerp, kunst, mode en architectuur samen. Van 12 tot 14 februari tonen ontwerpers hun limited-editions en one-offs in en op de SS Rotterdam. De komende weken belicht de Architect wekelijks een design van een van de deelnemers aan de beurs. Deze week de jagerstassen van Sander Bokkinga; een nieuwe serie in het werk van Bokkinga, waarin het jacht-thema al jarenlang centraal staat.

Design van de week: SB Disarming Pack door Sander Bokkinga

Volgens Rotterdamse kunstenaar/designer Sander Bokkinga zijn we in onze hedendaagse samenleving verworden tot prooi in sociale en economische spinnenwebben. Het is tijd, zegt hij, voor een mentaliteitsverandering. We moeten weer op jacht en ons bevrijden van hokjesgeesten. De jagerstassen die hij maakt passen in dit thema. Ze zijn bedoeld als ontwapenende conversatiestukken.

Op jacht naar ingenieuze vrijheid

Wie in 2014 de Salone in Milaan bezocht, kan ze tegengekomen zijn: een groepje jongens met houten geweren om hun schouders die de binnenstad rondzwierven. Intimiderend waren ze geenszins. Daarvoor waren de geweren te mooi en vrolijk. Ze gingen op de foto met iedereen die dat wilde, wat bijna een dagtaak was. Op de vraag waarom ze rondliepen met houten geweren gaven Sander Bokkinga en zijn vrienden steevast hetzelfde antwoord: “We’re hunting for ingenious freedom, we are ‘cacciatore libertà geniale’”. De jacht naar ingenieuze vrijheid kenmerkt al het werk van Bokkinga, die geschoold als architect, al snel merkte dat kunst en design hem in staat stelden om vrijer zijn interesses na te jagen.

Aanleiding voor goed gesprek

De houten geweren waren bedoeld als objecten om mee te dragen, als aanleiding voor een goed gesprek. Bokkings schrijft erover: “De geweren zijn niet afschrikwekkend maar gewoon middelen om fijne ouwehoergesprekken te beginnen. Deze ouwehoergesprekken kunnen alle kanten opgaan, ook een de serieuze kant. Creëer je eigen werkelijkheid en voel je daarin op je gemak, en deel die werkelijkheid met de wereld om je heen.

Tas om je te wapenen

Maar ja, rondlopen met een houten geweer gaat op een gegeven moment vervelen. Om toch dezelfde beleving te kunnen bieden, begon Bokkinga te schetsen aan tassen. Je kunt er een houten gun in meedragen, maar ook andere noodzakelijke spullen om je te wapenen tegen de barre omstandigheden in de buitenwereld.

Detaillering en materialisering

In zijn werkplaats heeft Bokkinga een naaiatelier ingericht. De afgelopen maanden verdiepte hij zich in de juiste materialen, passende stiksels en details. De resulterende tassen zijn een combinatie van functionaliteit en uitstraling. Ze zijn te zien en te koop tijdens Object Rotterdam.

 

Reageer op dit artikel