nieuws

Design van de Week: Kasten van De Mogelijkheid

Interieur

Zo gaat dat in het leven. Je loopt uit nieuwsgierigheid ergens binnen en opeens wordt een idee geboren. Een jaar later gevolgd door een hele collectie meubels. Het overkwam ontwerper Don Zweedijk. Samen met de medewerkers van metaalwerkplaats Het Maliegilde maakt hij kasten op maat, uitgaande van de beschikbare kennis en technische vaardigheden van de mensen die er werken. De kasten kenmerken zich door de extreem slanke dimensionering.

Design van de Week: Kasten van De Mogelijkheid

Alhoewel de kasten in De Mogelijkheid Collectie op zichzelf al de moeite waard zijn, schuilt in de nauwe betrokkenheid van de ontwerper bij het sociale doel van het project de grote meerwaarde. Hij schrijft hierover: Bij Het Maliegilde kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt het vak metaalbewerking leren. Na mijn eerste toevallige kennismaking besloot ik er als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ik was aangenaam verrast door de kennis en technische vaardigheden van de jongens die er werkten”.

Uitdaging

“De collectie groeide door te kijken naar mogelijkheden en niet naar beperkingen. Het doel van de collectie is om de maker van het Maliegilde uit te dagen en zijn kansen te vergroten op een vaste, betaalde baan. Hiervoor is een maakproces ontwikkeld dat de maker stimuleert en hem laat verrassen door zijn eigen kunnen.”

Leerproces

“Het maakproces is op deze wijze ook een leerproces en stelt de ontwikkeling van de maker centraal. Zo werden de jongens van Het Maliegilde uitgedaagd om zeer secuur te werken en iedere las perfect blind te lassen. Het maak- en leerproces grepen hier goed in elkaar. Het eerste meubelstuk uit de collectie werd een wandkast, waarbij hout en metaal in hun puurste vorm een geheel vormen.”

Een deel van de opbrengst van iedere verkochte wandkast gaat naar de maker. Daarbij wordt de maker in contact gebracht met de opdrachtgever en wordt ervoor gezorgd dat hij alle erkenning kan krijgen van diegene die het meubelstuk gekocht heeft. Bovendien bouwt de maker een portfolio op, bestaande uit foto’s van zijn gefabriceerde meubels. Deze portfolio kan hij laten zien tijdens sollicitaties, waarbij Zweedijk als referentie kan worden opgegeven.

 

Opties

De kasten zijn in verschillende afwerkingen qua metaal en hout te bestellen. Ook is een tafel toegevoegd aan de collectie. Op de website van De Mogelijkheid zijn alle opties te bekijken.

Reageer op dit artikel