nieuws

Agendatip: Dutch Design Post Crisis

Interieur

De huidige jonge generatie ontwerpers is betrokken en oplossingsgericht, zo meldt het persbericht van de tentoonstelling NEXT UP. Het evenement, dat van 21 februari tot en met 26 september te bezoeken is in creatief cluster Kazerne in Eindhoven, toont het werk van ruim 60 ontwerpers. Minstens zo interessant echter, is de opkomst van nieuwe technologieën die geheel nieuwe richtingen verkennen.

NEXT UP is internationaal de eerste expositie die een beeld schetst van de volle breedte van het post-crisis design. “De jonge generatie ontwerpers bouwt voort op de onderzoekende en kritische mentaliteit van Dutch design maar streeft tegelijkertijd naar een positieve bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken”, zo valt te lezen in eht persbericht. “Deze betrokken ontwerpers roepen niet alleen vragen op maar zoeken ook naar antwoorden. Instinct en intuïtie zijn daarbij even belangrijk als conceptuele diepgang of een kritische houding. Ze zijn denker en doener ineen.”

Grenzeloos

Curator Jeroen Junte is stellig over de betekenis van de crisis in de ontwikkelingen van Dutch Design. “Uiteraard zijn de jonge ontwerpers van nu gevormd door de economische crisis. Grondstoffen raken uitgeput, energie wordt schaars en globalisering dwingt tot nieuwe, kleinschalige productie. Dat vraagt om betrokkenheid en daadkracht. Ze zitten niet bij de pakken neer. Ze zijn ondernemend en wisselen industrie en productie in eigen beheer moeiteloos af. Ze zijn pragmatisch en trekken zich niets aan van bestaande grenzen tussen kunst, design, wetenschap en zelfs dienstverlening. Ze kiezen hun eigen weg – en die weg gaat omhoog. Ze zijn next up!”

200 werken van 60 ontwerpers

In de tentoonstelling zijn zo’n 200 werken opgenomen van meer dan 60 ontwerpers, waaronder Marjan van Aubel, Teresa van Dongen, Dave Hakkens, Dirk van der Kooij, Arnout Meijer, Aliki van der Kruijs, Lex Pott, Thomas Vailly & Laura Lynn Jansen, Sander Wassink, Femke Rijerman en Jolan van der Wiel.

De Kazerne is dagelijks open van 11:00 tot middernacht, ook voor koffie, lunch, borrel en diner. De toegang tot de expo is gratis. De volledige lijst van exposerende designers is te vinden op de website van de Kazerne.

Reageer op dit artikel