nieuws

Interactieve ontdekkingsreis door een medina

Interieur

Kossmann.dejong heeft de inrichting verzorgd van de nieuwe doe-tentoonstelling ‘ZieZo Marokko’. In het Tropenmuseum Junior worden kinderen en families meegenomen op een (interactieve) ontdekkingsreis door Marokko.

Bij binnenkomst in de interactieve tentoonstelling van Kossmann.dejong  stappen de jonge ‘ontdekkingsreizigers’ aan boord van een vliegtuig die hen naar het zuiden brengt. ‘Onderweg’ krijgen zij een introductie op de avonturen die voor hen liggen. Na de landing wanen de bezoekers zich in een Marokkaanse medina. Deze tentoonstellingsruimte is theatraal vormgegeven als een witte stad met een wirwar van straatjes en steegjes, pleintjes en vergezichten.

Als reisleider fungeren vier bekende Nederlandse Marokkanen. In de gastenkamer, die zij zelf hebben ingericht, vertellen zij over hun persoonlijke ervaringen met het land van hun ouders. Van hieruit vertrekken de bezoekers voor een interactieve speurtocht door de medina. Als metafoor voor het leven zelf, vol verrassingen en onverwachte zijpaden, zijn in contrast met de witte stadsstructuur achter elke deur kleurrijke werelden verborgen. Hier worden alle zintuigen geprikkeld en kunnen kinderen bijvoorbeeld koken in een Marokkaanse keuken, puzzelen met mozaïekpatronen in een riad of een dollemansrit maken in een busje door Marokkaanse landschappen en steden. Al deze interactieve ervaringen zijn gecombineerd met echte objecten die zijn verzameld tijdens een speciale reis naar Marokko.

Als afsluiting van de ontdekkingsreis maken de kinderen een lipdub (filmpje waarin mensen een lied meezingen of playbacken) die ze daarna via de Social Media kunnen delen. Na al deze ervaringen stappen de bezoekers tenslotte weer in het vliegtuig voor de reis naar huis.

Projectdata

Opdrachtgever: Tropenmuseum Junior
Locatie: Tropenmuseum Junior Amsterdam
Oppervlak: 475 m2
Status: tijdelijk (voor 2,5 jaar)
Concept & ontwerp: Kossmann.dejong en Tropenmuseum
Lichtontwerp: Marc Heinz
Lichtinstallatie: De Cirkel
AV: MAV techniek en Tropenmuseum
Grafisch ontwerp/DTP: Lava Design
Uitvoering bouw: Kloosterboer Decor
Uitvoering decor Kasbah: Gunilla Andersson

Reageer op dit artikel