nieuws

Voor het eerst in vijf jaar weer drukker in winkelstraten

Interieur

Voor het eerst in vijf jaar stijgt het aantal consumenten dat door de Nederlandse winkelstraten loopt. Onderzoeksbureau City Traffic telde de passanten in vijftig grote steden en zag in het eerste kwartaal een stijging van 1,1 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Voor het eerst in vijf jaar weer drukker in winkelstraten

Dat lijkt niet veel, en toch is er volgens directeur Huib Lubbers sprake van een trendbreuk. De afgelopen jaren daalde het aantal winkelende consumenten immers fors, tot 25 procent.

In Hengelo (+14 procent), Amstelveen (+12 procent) en Almere (+12 procent) stegen de bezoekersaantallen het meest. In Amersfoort (-26 procent), Emmen (-24 procent) en Almelo (-21 procent) waren de grootste dalingen zichtbaar. “Grofweg kun je zeggen dat de stijgende trend zich vooral voordoet in het westen en zuiden van het land”, zegt Lubbers. “De andere regio’s blijven achter.”

Amersfoort, Zoetermeer en Ede niet aantrekkelijk

Lubbers noemt de situatie in onder meer Amersfoort, Zoetermeer en Ede zorgelijk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert de laatste maanden juist dat het consumentenvertrouwen weer toeneemt en dat meer mensen weer wat geld uitgeven in winkels. “Deze steden weten daar dus niet van te profiteren. Dan zijn er, behalve de economische crisis, andere problemen die daar spelen. Bijvoorbeeld dat er op een klein oppervlak geen gevarieerd winkelaanbod is. Blijkbaar zijn die steden niet aantrekkelijk genoeg.”

Bron: City Traffic 

 Overigens zien retailspecialisten van IBM Global Business Services redenen genoeg om aan te nemen dat de fysieke winkel terugkomt in het straatbeeld.

Reageer op dit artikel