nieuws

Ervaar het bombardement van Rotterdam

Interieur

Tinker imagineers heeft voor het Museum Rotterdam ’40-’45 NU, het voormalig OorlogsVerzetsMuseum, een multimediale beleving ontworpen die bezoekers meeneemt naar het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940. Het museum wil hiermee een jonger publiek aanspreken, de beleving moet hieraan bijdragen. Tinker werkte hiervoor samen met Opera Amsterdam (ruimtelijk en grafisch ontwerp) en Studio Louter (educatief programma).

Ervaar het bombardement van Rotterdam

Bezoekers schuiven, terwijl het licht dimt, aan een grote touchscreentafel in het midden van het museum aan. Met behulp van een 360 graden 3D-wand kunnen zij de beelden van Rotterdamse architectonische iconen van nu ervaren. Het huidige stadsbeeld vloeit over in het sfeervolle Rotterdam van 1940 waarin kennis wordt gemaakt met de bewoners van toen, gekoppeld aan objecten uit het dagelijks leven, een bruidsjurk, een koffiekan, klompjes.

Bombardement Rotterdam Experience door Tinker. Foto Mike Bink 

Bombardement Rotterdam Experience door Tinker. Foto Mike Bink 

Daarna klinkt cellomuziek gevolgd door luchtalarm en motorgeronk in de verte. Wat volgt zijn bommenwerpers die aan alle kanten over vliegen, bommen die met bulderend gedonder rondom uiteenspatten, een wilde vlammenzee die zich verspreidt over de wanden. Als de rook van de verwoeste stad is opgetrokken, liggen de alledaagse bezittingen tussen het puin.

Bombardement Rotterdam Experience door Tinker. Foto Mike Bink 

 

Bezoekers van de experience in Museum Rotterdam ’40-’45 NU, beleven wat Rotterdam en zijn bewoners in de Tweede Wereldoorlog is overkomen. Ook wordt de veerkracht van de Rotterdammers en de werderopbouw van de stad in de experience getoond. Na afloop gaan bezoekers met iPads aan de touchscreentafel zelf aan de slag met collectie, persoonlijke verhalen en de actuele vertaling van het thema.

Bombardement Rotterdam Experience door Tinker. Foto Mike Bink 

Reageer op dit artikel