nieuws

Agendatip: Development on the go

Interieur

Hoe kunnen architecten binnenstedelijke projecten oppakken? De BNA brengt projectontwikkelaars en architecten bij elkaar op de Dag van de Projectontwikkeling op 23 april, om kennis uit te wisselen over nieuwe modellen van projectontwikkeling. Te gast zijn Sascha Glasl, medeoprichter van Space&matter, en Jet van Zwieten, medeoprichter en creative manager van creatieve broedplaats Vechtclub XL in Utrecht.

Agendatip: Development on the go

De BNA acht de tijd rijp voor zo’n sessie omdat er ruimte ontstaat voor nieuwe partijen, nu klassieke ontwikkelende partijen zoals corporaties zich concentreren op hun kerntaken. Architecten pakken op hun eigen manier binnenstedelijke projecten oppakken. Voorbeelden zijn het Katshoekgebouw in Rotterdam, A-lab in Amsterdam en Vechtclub XL in Utrecht. Kernwoorden van hun aanpak zijn pragmatisch, gefaseerd en gebruikersgericht.

Deze sessie op de Dag van de Projectontwikkeling is onderdeel van het BNA-netwerk ‘Architect in Ontwikkeling’. Binnen dit netwerk bespreken architecten nieuwe modellen van projectontwikkeling. Met de sessie hoopt de BNA de uitwisseling van kennis tussen projectontwikkelaars en architecten te vergroten.

Aanpasbaar

Door eerst gebruikers in het project te trekken en daarna pas de fysieke herontwikkeling op te pakken ontstaat direct cashflow en is de financieringsvraag beperkt. Door het project gefaseerd op te bouwen, zijn risico’s overzichtelijk en blijft het project aanpasbaar aan nieuwe marktvragen. Zo wordt de markt op een nieuwe, directe manier bediend. Het is de vraag wat de reikwijdte is van dit model. Is het een fenomeen van ‘de tussentijd’, met zuinige banken en een beperkte marktvraag. Of zal dit de ontwikkelpraktijk voorgoed gaan veranderen?

Daarover spreken op de Dag van de Projectontwikkeling Sascha Glasl, medeoprichter van Spacematter, een bureau dat bekend werd met opvallende projecten op de grens van architectuur en projectontwikkeling. Zo was het bureau mede initiatiefnemer van platform ‘Crowdbuilding’, waarbij potentiële gebruikers online gekoppeld worden aan te herontwikkelen gebouwen. Een ander opvallend project is ‘De Ceuvel’ in Amsterdam Noord, waar het bureau een totaalconcept ontwikkelde voor tijdelijk gebruik van een verlaten scheepswerf met vervuilde grond.

Jet van Zwieten is medeoprichter en creative manager van Vechtclub XL, een creatieve broedplaats in een voormalig Utrechts bedrijfsmagazijn. Vechtclub XL legt in de bedrijfsvoering de nadruk op het vergroten van de interactie met huurders, om tot een maximale kruisbestuiving te komen. Ook geldt een strikt toelatingsbeleid, voor een optimale samenstelling van verschillende soorten bedrijven.

 

De Dag van de Projectontwikkeling vindt plaats op 23 april in de Brabanthallen in Den Bosch. Bekijk hier het hele programma en meld je hier aan.

Reageer op dit artikel