nieuws

Design van de Week: Starbrick van Olafur Eliasson

Interieur

Ter afsluiting van het Amsterdam Light Festival organiseert Zumtobel de Masterpiece Collection in het ARCAM. Samen met Daniel Libeskind, Hani Rashis, Zaha Hadid en Olafur Eliasson tonen zij de mogelijkheid van licht als inrichtingsmiddel. Laatstgenoemde exposeert hier met zijn lichtmodule Starbrick, die wij deze keer uitlichten in het Design van de Week.

Design van de Week: Starbrick van Olafur Eliasson

 

De Starbrick is een modulaire hang-, sta- en tafellamp, waarmee naar eigen inzicht vrijstaande of hangende sculpturen zijn te creëren. Olafur Eliasson deed voor dit ontwerp uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen ruimte, licht, modulatie en geometrie. Uitgangspunt is het realiseren van een complexe geometrische lichtbouwsteen, waarmee stervormige modules zijn te creëren.

Aan de hand van dit onderzoek en de uitgangspunten ontwierp Eliasson de veelzijdig toepasbare lichtmodule Starbrick. De module is een object op zichzelf, maar kan ook samengesteld worden tot structuren en architectonische elementen.  Op deze manier ontstaat de mogelijkheid om de lamp aan te laten sluiten bij de omgeving. Het is in theorie zelfs mogelijk om een lichtgevend Starbrick-huis te bouwen.


Starbrick (Foto: Jens Ziehe)


Starbrick (Foto: Zumtobel/Murkus Deutschmann)


Starbrick (Foto: Jens Ziehe)


Starbrick (Foto: Jens Ziehe)


Starbrick (Foto: Jens Ziehe)


Installatie in het 21st Century Museum of Contemporary Art (Foto: Studio Olafur Eliasson)


Installatie in Ludoteca (Foto: Zumtobel/Murkus Deutschmann)

Actie abonnement de Architect

Zou jij de Starbrick toepassen als een architectonisch element in een ontwerp?

Reageer op dit artikel