nieuws

Protective Underwear wint New Material Award 2014

Interieur

Gisteren vond in Het Nieuwe Instituut de uitreiking van de New Material Award 2014 plaats. De prijs daagt deelnemers uit over de grenzen van hun eigen vakgebied te kijken door gebruik te maken van duurzame en vernieuwende materialen. Dit jaar is de Award van €15.000 uitgereikt aan Julia Veldhuijzen van Zanten voor haar Protective Underwear.

Protective Underwear wint New Material Award 2014

 

De New Material Award is een initiatief van Stichting DOEN, het Materiaalfonds en Het Nieuwe Instituut om het onderzoek naar vernieuwend materiaalgebruik bij ontwerpers te stimuleren. Daarmee zoekt de prijs de grenzen tussen wetenschap, vormgeving, kunst en techniek op. Dit jaar ontving de jury 81 inzendingen, waar zij uiteindelijk zestien nominaties uit selecteerde.

Protective Underwear
Gisteren overhandigde de jury tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Het Nieuwe Instituut de New Material Award 2014 aan Julia Veldhuijzen van Zanten. Voor haar Protective Underwear liet zij zich inspireren door ouderen die steeds langer onafhankelijk willen blijven. Daarvoor is wegwerpincontinentiemateriaal een praktische oplossing voor dit probleem, maar het levert veel afval op en is niet esthetisch.

  

Protective Underwear is een verfijnde oplossing voor dit probleem, gemaakt van hoogwaardige materialen. Er zijn OASIS absorberende vezels in de stoffen verwerkt, zodat het ondergoed droog, veilig en wasbaar is. Dit levert een duurzame en milieuvriendelijke oplossing op, die tevens een anders kijk biedt op de kwestie. Daarmee is het een positieve uitkomst voor velen.

Aera Fabrica
Tevens reikte de jury gisteren ook de New Material Fellow 2014 uit aan een uitgewerkt idee met een onderzoeksvraag. Roos Meerman heeft met haar Aera Fabrica deze fellowship voor een vervolgonderzoek in de wacht gesleept. Zij kan nu verder onderzoek doen naar 3d-geprinte plastics, die met warmte en lucht worden opgeblazen om de vorm te veranderen.

  

Aera Fabrica maakt gebruik van PLA, een materiaal gemaakt van maïs dat 100% afbreekbaar is. Dit print Meerman eerst met een 3D-printer, om het vervolgens flexibel te maken en de vorm op te blazen. Deze vorm kan van te voren helemaal geprogrammeerd worden en maakt een efficiëntere manier van materiaalgebruik mogelijk.

Alle genomineerde werken voor de New Material Award zijn vanaf vandaag tot en met 4 januari 2015 te zien in de gelijknamige tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut.

Reageer op dit artikel