nieuws

Agendatip: Glow Eindhoven

Interieur

Eens per jaar doet Eindhoven haar carnavalsnaam ‘Lampegat’ volledig eer aan. Dan wordt de binnenstad een week lang verlicht tijdens lichtkunstfestival GLOW Eindhoven. Vanaf morgen wordt Eindhoven weer verlicht door het werk van verschillende kunstenaars. De negende editie van Glow heeft als thema ‘Stad in Beweging’ en is van 8 tot en met 15 november 2014 te bewonderen.

Agendatip: Glow Eindhoven
GLOW 2013 Patrice Warrener Project: Chromolithe Location: Villa de Laak, Dommelhoef © Claus Langer

Morgen begint de negende editie van lichtkunstfestival GLOW Eindhoven. Sinds 2006 groeide het evenement uit tot een week waar gebouwen instorten door lichtprojecties, draken verrijzen uit fonteinen en ‘stick-figures’ ontsnappen uit het politiebureau. Vorig jaar trok het 520.000 unieke bezoekers en ook dit jaar belooft de stad weer magistraal verlicht te worden. 

Stad in Beweging

Bij elke verplaatsing beleven wij onze omgeving op een andere manier. Verschillende vervoersmiddelen bieden een ander perspectief op de stad. Ongeveer vijftig kunstenaars tonen met lichtinstallaties, lichtsculpturen, projecties en performances een nieuwe kijk op de stad. Ze dagen het publiek uit om niet alleen te kijken, maar ook echt te zien en intens te ervaren. 


Glow 2011, Tunnel of Love door Vollaerszwart. Foto: Claus Langer.  

Tips & trucs

Glow Eindhoven is het Mekka voor de fotografie: van heinde en verre komen amateur- en professionele fotografen op het festival af. Naast de lichtkunst zelf, zijn er dus duizenden spiegelreflexcamera’s en statieven te bewonderen. Dit is niet voor niets: de LED-lichtjes, laserstralen, projecties en andere kunstobjecten leveren prachtige plaatjes op. Neem dus vooral je camera mee! Vergeet echter niet het doel van het festival: je ogen openen voor een nieuw perspectief op de stad. 

Glow heeft, heel handig, een wandelroute voor je uitgestippeld. De Glow-route leidt langs elk kunstwerk dat te zien is. Op een interactieve kaart op de website van Glow vind je de route, kunstwerken en achtergrondinformatie. Zo kun je precies zien waar je wel en niet heen wilt. 

In de weekeindes van Glow (op 8, 9, 14 en 15 november) organiseert VVV Eindhoven een wandeling met een ervaren VVV-gids. De inspirerende Glow-wandeling leidt langs de hoogtepunten van de route en wordt begeleid met een verhaal over de achtergrond van de kunstobjecten en kunstenaars. 


Glow 2011, Volume door United Visual Artists (UVA). Foto: Noortje Weenink. 

Strijp-S: GLOW NEXT

Naast het ‘gebruikelijke’ lichtfestival in de binnenstad wordt dit jaar Glow Next georganiseerd. Glow Next biedt op Strijp-S, het voormalige fabrieksterrein van Philips, een platform voor innovatieve en experimentele lichtkunst. Bovendien gaat Glow Next een stapje verder: het stelt maatschappelijke thema’s aan de kaak. Kan licht een rol vervullen bij vraagstukken rond duurzaamheid, gezondheid, veiligheid en kwaliteit van leven?

Glow Next is te vinden op Strijp-S, op ongeveer 15 minuten lopen vanaf het centraal station. Ook voor dit ‘subfestival’ van Glow is een wandelroute bedacht.

Openingstijden GLOW en GLOW NEXT

Glow Eindhoven en Glow Next zijn te zien van 8 t/m 15 november in Eindhoven. Afgezien van de show ‘Transcendent Flow‘ van Casa Magica in de Augustijnenkerk (tickets kosten € 4,- en zijn hier te koop) is het gehele festival gratis te bezoeken.

De openingstijden van Glow zijn als volgt:
Zondag t/m donderdag van 18:30 t/m 23:00 uur.
Vrijdag en zaterdag van 18:30 t/m 24:00 uur.

 
In de Augustijnenkerk is dit jaar werk te zien van Casa Magica. Hier zie je hun show LUX Eucharistica in Keulen, 2013. Foto: Sabine Weissinger. 

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel