nieuws

Studio Job ontwerpt Koninklijke postzegel

Interieur

Bij een nieuwe koning, hoort natuurlijk .. een nieuwe postzegel! En wel in de kleuren rood, wit en blauw! Ontwerper van de zegel is Studio Job. Zij ontwierpen een postzegel die refereert naar de eerste Nederlandse postzegel uit 1852, waarop Koning Willem III en profil te zien is. In het gemoderniseerde ontwerp van Studio Job kijkt de koning ons aan, wat het ontwerp een persoonlijk tintje geeft.

Studio Job ontwerpt Koninklijke postzegel

De zegel is ontworpen aan de hand van een foto van de koning, genomen door fotografe Rineke Dijkstra. Speciaal voor de postzegel werd dit portret gefotografeerd. Studio Job ging op zoek naar een ontwerp voor de postzegel die heel Nederland zou aanspreken: “Het ontwerp van de koningspostzegel moet gedurende een koningschap lang actueel en bruikbaar blijven. Het portret dient dus een grote groep aan te spreken, maar ook persoonlijk te zijn. Daarom hebben we ervoor gekozen dat de koning ons aankijkt. Door de postzegel een driedimensionaal karakter te geven ontstond er een toegankelijker en informeler beeld, wat volgens on ook bij deze koning past.”

XXS Dutch Design

Met de overhandiging van de postzegel aan Koning Willem Alexander in het museum voor communicatie in Den Haag werd ook de tentoonstelling XXS Dutch Design geopend. Aanleiding voor deze tentoonstelling was het ontwerp van de koningspostzegel. Zowel de zegel zelf als het ontwerpproces van de zegel zullen een belangrijke plek innemen in de tentoonstelling waarin verder werk geëxposeerd wordt van geselecteerde Nederlandse kunstenaars. Naast de nieuwe zegel, zullen ook de ontwerpprocessen van oudere bijzondere postzegels te zien zijn in de tentoonstelling, onder andere de zegels van Irma Boom, Dick Bruna, Anton Corbijn, De Designpolitie, Piet Paris en Joost Swarte. Tot 29 juni 2014 is de tentoonstelling geopend en te bezoeken in het museum voor communicatie in Den Haag.

Reageer op dit artikel