nieuws

Dutch Design Week 2013 – Now future

Interieur

Vanaf morgen is Eindhoven weer het middelpunt van design. De stad toont negen dagen lang hoe de wereld van morgen vandaag al in de maak is. Zoals gebruikelijk zijn er tal van activiteiten op drie design area’s en op 78 locaties kun je kennismaken met het werk van 2000 ontwerpers. Daarnaast zijn er exposities, lezingen en workshops. In Eindhoven is het de komende dagen weer een groot (design)feest.

Dutch Design Week 2013 – Now future

Een van die locaties tijdens DDW is het tijdelijk paviljoen van coöperaties Plan-S en Power-S. S-cape is in zes weken gebouwd met drie verschillende soorten kozijnen uit de wijk Geestenberg die in het kader van een wijkvernieuwingsproject werden vervangen. Het moderne en strakke gebouw is opgedeeld in drie in elkaar overlopende ruimten: een Wifihotspot, een entree met een bijzondere doorloop en een ontmoetingsruimte.

S-Cape DDW 2013 

Stabiliteitswanden van prefab betonnen blokken bakenen de verschillende ruimtes af. Een grid van verplaatsbare meerstammige bomen (Parrotia persica) filtert licht en zoninstraling waardoor zowel binnen als buiten het paviljoen aangename verblijfsruimten ontstaan. De entree wordt gemarkeerd door deurkozijnen die haaks op de lange gevels zijn geplaatst. Als de deuren in de kozijnen sluiten, is S-Cape toegankelijk. Gaan de deuren ‘open’, dan is S-Cape gesloten.

S-Cape DDW 2013 

Dit eerste uitgevoerde project van Plan-S symboliseert de samenwerking tussen architectuur, stedebouw en landschapsarchitectuur. De coöperatie PLAN-S bestaat uit negen ontwerpbureaus allen gevestigd op Strijp-S in Eindhoven. Dinsdag 22 oktober wordt het paviljoen officieel geopend. 040 Treasure Map DDW 2013 

Rock9 Design

Een ander initiatief is dat van Rock9 Design, een jong architectuurbureau, Milou Piethaan, Rik Verhalle, Dominique Geelen, dat zich bezig houdt met de hernieuwing van stad en gebouw. In het kader van de Dutch Design Week heeft het bureau Eindhovenaren ontmoet en geïnterviewd over hún visie op de stad.

Zij stelden vragen zoals omschrijf hét centrum van deze stad en hoe zou je uitleggen hoe je van (bijv.) het Van Abbe-museum naar het NS-station loopt. Wat kom je tegen? Wat zie je? Wat ruik of hoor je? Al deze geïnterviewde mensen hebben daarnaast mooie, soms grappige en heldere plattegronden van de stad getekend.

Deze informatie is over elkaar gelegd en verwerkt in een stedelijke schatkaart. Een kaart zonder straatnamen maar met herkenningspunten. Een aantal van deze plekken zijn extra gemarkeerd en waar iets (kleins) aan is toegevoegd. Hierdoor is de 040 Treasures-map ontstaan waarmee je kan zoeken naar verborgen plekken.  Rock9 Design is tijdens de DDW te vinden in een tijdelijk onderkomen op het hoekje van de Heuvel galerie (tegenover de jongerencentrum Dynamo).

DDW 2013

Dit is een kleine greep uit de enorme hoeveelheid activiteiten die tijdens DDW 2013 worden georganiseerd. Er zijn tal van andere (interessante) evenementen, gebouwen en dergelijke die de moeite waard zijn van het vermelden. Vanzelfsprekend houden we je op de hoogte.

Reageer op dit artikel