nieuws

Bni prijs 2013 uitgereikt

Interieur

Vorige week vond zoals elk jaar de uitreiking van de bni prijs plaats. Uit de vijftien door kunstacademies aangewezen genomineerden, heeft de jury dit jaar gekozen voor een project van een master student en een bachelor student. De prijs voor de master ging naar Joey Rademakers van de master Interior Architecture in Maastricht. Lieve Poutsma van de bachelor Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag sleepte de bachelorprijs in de wacht.

De expositie en uitreiking vond plaats bij Eromes in Wijchen, samen met Desso en Deblick bv sponsor van de bni prijs 2013. De geëxposeerde werken van de genomineerden waren her en der verspreid over de Eromes werkvloer.  De bedrijvigheid van de werknemers en ratelende machines voorzagen de tentoonstelling van een bijzonder tintje. De jury bestond dit jaar uit Stefan Martens (interieurarchitect en voorzitter AiNB), Iris Derks (interieurarchitect), Anja Dirks (bestuurslid bni, architect en interieurarchitect), Jaspar Jansen (interieurarchitect en architect I29) en Feran Thomassen (interieurarchitect bni).

De winnaars

Voor Joey Rademakers lag de nadruk op onderzoek. In zijn afstudeerproject verdiepte hij zich op alle mogelijke manieren in het begrip wonen.“Tijdens de master Interior Architecture in Maastricht is onderzoek het belangrijkste middel geweest om mijzelf in het architectonische veld te ontdekken. De opleiding stuurt, door middel van fenomenologisch onderzoek en ontwerp, aan op het ontwikkelen van auteurschap. Fenomenen van het interieur en cultuur dienen als startpunt voor mijn onderzoek naar het begrip wonen. Ik beschouw mijn afstudeerproject niet als afgerond, maar als een basis om in het professionele werkveld voort te zetten.” De jury heeft Joey’s onderzoek beloond met de bni prijs 2013 omdat zij van mening zijn dat hij heeft aangetoond dat het mogelijk is om tot de essentie van ‘het wonen’ te komen. Met behulp van vele tools en methodes, heeft hij elke genomen stap gevisualiseerd en aanschouwelijk gemaakt zodat zijn denkproces volledig is te volgen.

  

Lieven Poutsma studeerde af met de transformatie van een oud ketelhuis tot culturele plek. “De verwevenheid van mens, stad, land en maatschappij heeft facetten in zich die mij als ontwerper fascineren en voeden”, aldus Lieven. “Ik ga uit van de bewustwording van de mens omtrent zijn leefomgeving maar ook van zijn verbeelding.” De jury sprak met lof over zijn ontwerp waarin zijn gevoel voor verhouding, zowel in het geheel als in het detail en zijn gevoel voor tactiliteit, zowel in materialisatie als metafysische aspecten duidelijk naar voren komen.

  

De bni-prijs

Elk jaar biedt de Beroeps Vereniging Interieurarchitecten pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de bni prijs. Het doel van de prijs is interieurarchitecten te stimuleren kwalitatief sterke ontwerpen te maken. Intern #3 2013, de kwartaaluitgave van de bni, is geheel gewijd aan de bni-prijs en is te bestellen via secretariaat@bni.nl

Reageer op dit artikel