nieuws

Dutch designers gaan crowdfunden

Interieur

Deze maand vond het symposium ‘Crowdfunding voor ontwerpers’ plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Meer dan 160 ontwerpers waren aanwezig op deze bijeenkomst ter gelegenheid van de lancering van crowdfunding platform dutchdesignstarter.com. Bij de vraag of men zelf concrete crowdfunding plannen had, stak na afloop ruim een derde van de zaal zijn hand op. Na het succes van crowdfunding in Amerika en landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland in Europa, lijkt dit fenomeen ook onder Nederlandse ontwerpers populair te worden.

Crowdfunding kent vele variaties. Voor een ontwerper geldt dat hij of zij een doelbedrag bepaalt om zijn of haar idee te kunnen realiseren, verder te ontwikkelen of seriematig te kunnen produceren. Het project wordt op een online crowdfunding website geplaatst en meerdere, kleine investeerders, klanten of donateurs krijgen binnen een bepaalde periode de kans om geld in het project te steken. Als het doelbedrag bij de deadline niet gehaald is, krijgen deze mensen hun geld terug. Wordt de benodigde geldsom wel behaald dan is de eerste stap gezet om het product op de markt te brengen. Dit alles wordt geregeld via een derdenrekening van het crowdfunding platform.

Dit soort platformen zijn inmiddels in grote getale te vinden op internet. Een bekend voorbeeld is het Amerikaanse kickstarter.com waar ook Nederlandse initiatieven een plekje kunnen krijgen. Er bestaan echter ook Nederlandse varianten of websites die zich speciaal richten op één soort branche of product als muziek of smartphoneapps en tabletapps.

Stichting Dutch Design Starter
De stichting Dutch Design Starter helpt Nederlandse ontwerpers in hun crowdfunding campagne en promoot de producten onder design-liefhebbers op evenementen, designbladen, blogs en social media. Voordat een ontwerp tot het platform wordt toegelaten, test Dutch Design Starter het prototype op kwaliteit, realiseerbaarheid, betrouwbaarheid en crowdfundbaarheid. Ontwerpen die niet aan deze toelatingsvoorwaarden voldoen, kunnen met behulp van coaches van Dutch Design Starter worden verbeterd. Daarnaast krijgen bijzondere projecten, geselecteerd door design critics Peter van Kester en Marleen Kurvers, extra aandacht op het platform en een positieve review die ingezet kan worden tijdens de campagne.

Ontwerpen die inmiddels op dutchdesignstarter.com te vinden zijn bijvoorbeeld de koffietafels LivingApartTogether van Frans Willigers of de i-Lusio van Fedoow Claassen waarmee beelden op een tablet in 3D kunnen worden geprojecteerd.  

Reageer op dit artikel