nieuws

Agendatip: WIT, WITTER, WITST Nederlands Fotomuseum

Interieur

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam start op 14 september met de multimediale thematentoonstelling WIT. Aan de hand van design, mode, architectuur, film en video, kunst en fotografie worden de onbegrensde mogelijkheden van wit tegen het licht gehouden. Met WIT toont het museum de relatie tussen fotografie en actuele maatschappelijke thema’s, maar ook de relatie tussen fotografie
en andere kunstvormen.

Agendatip: WIT, WITTER, WITST Nederlands Fotomuseum

Het thema ‘wit’ vormt voor veel fotografen, kunstenaars en ontwerpers een grote inspiratiebron en het Nederlands Fotomuseum wil graag deze inspiratiebron zijn. Wit is geen kleur, maar er zijn eindeloos veel tonen – zilverwit, sneeuwwit, melkwit, gebroken wit, ijswit, spierwit – en eeuwenoude associaties. Zoals de witte vlag van de vrede, de witte rook van de paus, wit als trouwkleur en wit als rouwkleur.

Verschillende disciplines

De rode draad binnen WIT is fotografie, maar ook ontwerpers als Irma Boom, Scholten & Baijings, Iris van Herpen en Bibi van der Velden tonen werk en kunstenaars als Katinka Lampe, Joep van Lieshout, Berend Strik en Hans op de Beeck leveren een bijdrage. Ook is er werk te zien van internationale beeldend kunstenaars als Elsworth Kelly en Piero Manzoni.

Lidewij Edelkoort creëerde voor deze tentoonstelling een reeks foto’s die stuk voor stuk een cultureel aspect van WIT aan de orde stellen. De foto’s van Edelkoort zijn esthetisch maar ook confronterend en weerspiegelen de tijdgeest. Vormgever Claudy Jongstra is wereldberoemd door haar bijzondere gebruik van wol. Voor de tentoonstelling maakt ze een nieuw schapenwollen werk, dat wordt getoond in combinatie met een ontwerp van de Zweedse fashion designer Sandra Backlund. Backlund heeft de Scandinavische handwerk traditie nieuw leven ingeblazen met haar eigenzinnige gebreide designs van sculpturale kwaliteit.

Witte wereld

De Engelse kunstenaar David Batchelor ging op zoek naar het witte vlak in de openbare ruimte en ontdekte tientallen ‘Found Monochromes’; opvallende en onopvallende onbeschreven witte vlakken op muren, ramen en grafstenen welke in de tentoonstelling zijn opgenomen. Beeldend kunstenaar Fransje Killaars is aangetrokken om de tentoonstellingsruimte vorm te geven. Met transparante, lichte, witte stoffen neemt zij de bezoeker mee in een witte, wondere wereld.

De tentoonstelling WIT is onderdeel van het meerjarenprogramma ZWART/WIT en mogelijk gemaakt dankzij een genereuze bijdrage van het Wertheimer Fonds. De expositie is te zien vanaf 14 september tot en met zondag 5 januari 2014.

Reageer op dit artikel