nieuws

Agendatip: Bauhaus expositie Rotterdam

Interieur

Op 4 oktober wordt bij Hartman Binnenhuisadviseurs in Rotterdam de ‘Bauhaus expositie’ geopend. Centraal op de tentoonstelling staan de stalen buismeubelen van Thonet uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Een groot deel van deze meubels zijn van de hand van ontwerpers die aan het Bauhaus waren opgeleid. De tentoonstelling wordt geopend door Philipp Thonet, één van de eigenaars van het bedrijf en directe familie van de originele oprichter in 1819, Michael Thonet.

De ontwikkeling van moderne stalen buismeubelen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw is een mijlpaal in de moderne meubelgeschiedenis en maakte van Thonet indertijd de grootste producent van stalen buismeubelen ter wereld. Beroemde architecten als Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer en Mart Stam ontwierpen voor Thonet.

Onder de expositiestukken bevindt zich onder andere de ‘stalen-buis-Freischwinger’ S43 van Mart Stam uit 1931. De Freischwinger, een verende stoel zonder achterpoten, is een van de belangrijkste innovaties op meubelgebied in de twintigste eeuw. In 2009 is deze stoel ter ere van het 90-jarige Bauhausjubilieum opnieuw uitgebracht. Behalve meubilair biedt de tentoonstelling ook veel achtergrondinformatie over de ontwerpers en de geschiedenis van de stalen buismeubelen.

De opening van de expositie vind plaats op 4 oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur bij Hartman Binnenhuisadviseurs in Rotterdam. De tentoonstelling is te zien tot en met 21 december.

Reageer op dit artikel