nieuws

Grootstedelijke architectuur op Cultura24

Interieur

Themakanaal Cultura24 schenkt van 24 tot en met 28 juni in vervolg op het thema van de Dag van de Architectuur, 24 UUR Architectuur, elke avond aandacht aan grootstedelijke architectuur, niet alleen aan vernieuwing en herinrichting maar ook aan de explosieve urbanisatie, in binnen en buitenland. Daarnaast gaan zij dieper in duurzaamheid en de toekomst van het Hollandse platteland en het Caribische deel van ons koninkrijk.

Grootstedelijke architectuur op Cultura24

Hoogtepunten uit de programmering

Maandag 24 juni om 21:50 uur – Making cities: de toekomst van de stad Aandacht voor stedenbouw met het oog op de explosief groeiende urbanisatie. Duurzaamheid, de behoeften van de inwoners en de menselijke maat staan centraal. Eerder uitgezonden door VPRO’s Tegenlicht in 2012.

Dinsdag 25 juni om 20:30 uur – De Slag om Nederland: Amsterdam en Rotterdam
In de twee grootste steden van ons land bouwen ontwikkelaars aan ambitieuze projecten, ontworpen door architecten als Rem Koolhaas. Ook al dreigt er geen vraag naar te zijn, drukt het zwaar op de gemeentebegroting en kijken lokale ondernemers met argusogen toe. En: de Amsterdamse welstandscommissie houdt het herstellen van grachtenpanden in de originele stijl tegen.

Woensdag 26 juni om 20.30 uur – Nederland op de tekentafel: Krimpen aan de Maas
Het tweede deel van Nederland op de tekentafel, een vierdelige serie van Tegenlicht uit 2010 over de verstedelijking van Nederland en de toekomst van het platteland. In dit deel aandacht voor de snelst krimpende regio: Zuid-Limburg.

Woensdag 26 juni om 21:45 uur – Architect I.M. Pei: Licht als inspiratie
De natuur en licht zijn basiselementen van de visie van een van de belangrijkste architecten ter wereld, I.M. Pei, en zijn nieuwste creatie: het Museum voor Islamitische Kunst in Doha, Quatar. Wanneer Pei zich voorbereidt op zijn opdracht ontdekt hij dat de essentie van veel Islamitische kunst ligt in eenvoudige geometrische vormen die door het zonlicht geaccentueerd worden. Eerder uitgezonden door Avro’s Close Up in 2011.

Donderdag 27 juni om 20:30 uur – Bij ons in Scharloo Stichting Monumentenzorg Curaçao wil de achterstandswijk Scharloo (Willemstad, Curaçao) renoveren. De toekomstige veranderingen roepen spanningen bij de bewoners op. Zo ook bij modeontwerper Junius Isenia, die vol trots zijn buurt laat zien: ‘Beter kun je niet krijgen op het eiland!’. Hij beseft wel dat er iets moet verbeteren, maar is bang dat de huidige bewoners zullen worden weggejaagd. Toch zet Monumentenzorg door. Eerder uitgezonden door de NTR in 2006.
Deze documentaire wordt op dinsdag 25 juni om 16:00 uur tevens uitgezonden in het Zomervenster van Cultura24 op Nederland 2.

Donderdag 27 juni om 21:45 uur – Het nieuwe gezicht van Willemstad Curaçao
Anno 2011 is ongeveer de helft de van renovatie van Willemstad (Curaçao) gerealiseerd. Maar er is kritiek: het grootschalig herstel zou ten koste gaat van oorspronkelijke bewoners, voor wie de woningen in de gerenoveerde wijken te duur worden. Eerder uitgezonden door de NTR in 2011.

Vrijdag 28 juni om 20.30 uur –  Amsterdam – Stad aan het IJ
In de jaren ‘90 waren de Amsterdamse IJ-oevers en het havengebied leeg: de stad hield op bij het Centraal Station. Nu is het havengebied getransformeerd tot woon-, werk- en recreatiegebied. Enkele bij de stedelijke ontwikkeling betrokken architecten tonen hun gebouwen en vertellen over hun ontwerpen. Eerder uitgezonden door de Avro in 2012.

Uitzendtijden op Cultura24 24 t/m 28 juni, elke avond vanaf 20:30 uur

 www.cultura.nl/architectuur2013

Reageer op dit artikel