nieuws

Liften Vertigo tonen activiteit studenten

Interieur

De drukte aan de faculteit Bouwkunde in Eindhoven is sinds kort van verre af te lezen aan de kleuren van de liften. Deze hangen als het ware aan het gebouw en zijn voorzien van led-schermen. De kleur van het licht hangt samen met de mate van gebruik en is daarmee een indicator voor de activiteit in het gebouw.

Liften Vertigo tonen activiteit studenten

Studenten, docenten en bezoekers gebruiken de liften de hele dag om zich door het gebouw te verplaatsen. Wanneer het gebouw aan zijn dag begint en de studenten het gebouw binnen druppelen, is het verbruik laag zijn en kleuren de liften groen. Gedurende de dag verandert de kleur van groen naar rood en aan het eind van de dag, wanneer de rust wederkeert en er weinig energie wordt verbruikt, kleuren de liften weer groen.

Winnend idee studenten

Het idee is afkomstig van studenten bouwkunde Christopher Ho, Daniek Reijnders, Lonneke van Haalen en Jan van Vlerken. Zij wonnen de ontwerpwedstrijd van studievereniging CHEOPS, met de opdracht om een waardevolle toevoeging te ontwerpen voor hun faculteitsgebouw. De studenten kozen voor de kleuren van het energielabel, omdat die gemakkelijk voor iedereen herkenbaar zijn.

“Onze universiteit is een belangrijk onderdeel geworden van Eindhoven, maar veel bewoners van de stad weten niet wat er gebeurd. Wij willen de activiteit binnen ons gebouw laten zien: wanneer de studenten werken, wanneer er deadlines zijn, wanneer er een dag vrij is.”

Niet alleen de bewoners van Eindhoven hebben zicht op de kleurwisselingen. De gebruikers van het gebouw zullen de gekleurde gloed zien reflecteren.

Reageer op dit artikel