nieuws

Veiling stoelen voor het goede doel

Interieur

Tijdens de eerste Designveiling bij het Venduehuis in Den Haag worden unieke zitobjecten van Nederlandse ontwerpers geveild onder het motto ‘een stoel voor het goede doel’. Hier zitten stoelen bij van onder andere Maarten Baas, Jan des Bouvrie, Richard Hutten, Kiki van Eijk en Ineke Hans. Ook gaan flink wat stoelen uit de collectie van de Stichting Zetel onder de hamer en enkele designobjecten van particulieren.

Veiling stoelen voor het goede doel

 

 

 

Op uitnodiging van Tim Erpenbeek de Wolff, directeur van het Venduehuis, kozen 14 ontwerpers een stoel uit de collectie en namen deze naar eigen inzicht onder handen. Daarnaast is iedere ontwerper gevraagd een goed doel aan te dragen, waaraan de veilingopbrengst van die stoel ten goede komt. Zo koos de jonge ontwerper Dirk van der Kooij voor het KWF, Kiki van Eijk voor de Bomenstichting en Maarten Baas voor Amnesty International. Bekijk alle ‘Chairs for Charity’ op onze fotogalerij hieronder.

 De Centraal Museum-stoelen van Richard Hutten waar een deel van de Koninklijke Familie op zat tijdens de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima.

Collector’s items van Stichting Zetel

Stichting Zetel is een ideële stichting die als initiator en katalysator van diverse projecten een meerwaarde schenkt aan de betekenis en ontwikkeling van de stoel. Dit jaar viert de stichting haar tienjarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum stelt Stichting Zetel de Collectie Zetel samen, een breed aanbod van stoelen uit de 21e eeuw.

Daar zitten bijzondere stukken bij, zoals de in koninklijk blauw uitgevoerde Centraal Museum-stoelen voor de Nederlandse Koninklijke bruiloft van Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Deze zijn gebruikt door koningin Beatrix en prins Claus en door prins Constantijn en prinses Laurentien.

Ook de Rotan Bench gaat onder de hamer. Sjoerd Vroonland Arjan Vaandrager zijn in 2011 gevraagd door de Arnhemse Modebiënnale 2011 een pièce de résistance te ontwerpen dat als centraal element functioneert. Het ontwerp is zitmeubel en schemerlamp ineen en laat ambacht en design samensmelten.

 
De Rotan Bench van Sjoerd Vroonland Arjan Vaandrager, speciaal ontworpen voor de Arnhemse Modebiënnale van 2011.

Andere bijzondere stukken

Onder de meubels die door particulieren ter veiling zijn aangeboden, zijn bijzondere stukken als de PK22 stoelen van Poul Kjærholm, kappersstoelen van Piet Hein Eek en een origineel prototype van de Knotted Chair van Marcel Wanders.

Catalogus online

Speciaal voor de Designveiling ontwikkelde Ontwerpwerk een nieuwe website, waar de volledige digitale catalogus van de veiling te bekijken is.

Deelnemen

Bieden op stukken uit de Designveiling kan in de zaal van het Venduehuis, per telefoon of via het live online bieden op internet. Om mee te bieden in de Designveiling is een biednummer nodig. Mail daarvoor met designauction@venduehuis.com

Reageer op dit artikel