blog

Blog – Restaurant of Shade

Interieur

Blog – Restaurant of Shade
Beeld: Hiroyuki Oki

Door Jeroen Apers – Restaurant of Shade, een schaduwrijke vestiging van de pizzaketen Pizza 4P in het tropische Ho Chi Minh City, van de hand van NISHIZAWAARCHITECTS.

NISHIZAWAARCHITECTS heeft in het centrum van Ho Chi Minh-stad in Vietnam een restaurant ontworpen waar bezoekers comfortabel buiten kunnen zitten, ondanks de intense hitte en zon in de regio. Netten van polyethyleen, oorspronkelijk bedoeld voor landbouwdoeleinden, verzachten het directe zonlicht en zorgen ook voor overlevingskansen van planten.

Restaurant-of-Shade-Ho-Shi-Min-Stad-Vietnam-door-NISHIZAWAARCHITECTS.-Beelden-Hiroyuki-Oki-1

Beeld: Hiroyuki-Oki

Restaurant-of-Shade-Ho-Shi-Min-Stad-Vietnam-door-NISHIZAWAARCHITECTS.-Beelden-Hiroyuki-Oki-1

Beeld: Hiroyuki-Oki

Restaurant-of-Shade-Ho-Shi-Min-Stad-Vietnam-door-NISHIZAWAARCHITECTS.-Beelden-Hiroyuki-Oki-

Beeld: Hiroyuki-Oki

Restaurant-of-Shade-Ho-Shi-Min-Stad-Vietnam-door-NISHIZAWAARCHITECTS.-Beelden-Hiroyuki-Oki

Beeld: Hiroyuki Oki

Grenzend aan commerciële gebouwen, villa’s in Franse stijl en hoogbouwhotels, biedt het restaurant uitzicht op de stedelijke omgeving. Het architectenbureau beschrijft de daktypologie als ‘zowel een overgangselement tussen het gebouw en de stad, als een ruimte die nog steeds wordt gespaard door efficiëntiedoelstellingen.’ Het semi-transparante zwarte scherm wordt niet alleen gebruikt als een apparaat dat schaduw beneden schept, maar ook als een raam dat de schittering van de heldere lucht en de hete zon verzacht.

Restaurant-of-Shade-Ho-Shi-Min-Stad-Vietnam-door-NISHIZAWAARCHITECTS.-Beelden-Hiroyuki-Oki-1

Beeld: Hiroyuki Oki

Restaurant-of-Shade-Ho-Shi-Min-Stad-Vietnam-door-NISHIZAWAARCHITECTS.-Beelden-Hiroyuki-Oki-1

Beeld: Hiroyuki Oki

Restaurant-of-Shade-Ho-Shi-Min-Stad-Vietnam-door-NISHIZAWAARCHITECTS.-Beelden-Hiroyuki-Oki-1

Beeld: Hiroyuki Oki

Restaurant-of-Shade-Ho-Shi-Min-Stad-Vietnam-door-NISHIZAWAARCHITECTS.-Beelden-Hiroyuki-Oki-1

Beeld: Hiroyuki Oki

De hele ruimte, inclusief het interieur, het terras en de tuin, is verbonden door een verscheidenheid aan bomen, planten en struiken, die rond het meubilair van het restaurant zijn gerangschikt. Volgens de architecten ‘is de ruimte niet specifiek als een restaurant ontworpen, maar meer als een plek waar mensen naast planten kunnen bestaan en architectuur kan samengaan met de natuur.’

 

Reageer op dit artikel