blog

Blog – Kraanhotel KNSM-eiland

Interieur

Door Jeroen Apers – Net als op de NDSM is er op KNSM-eiland ook een kraanhotel neergezet: The Yays Crane Apartment, waar het interieur ontworpen is door Edward van Vliet.

In 1975 besloot de gemeenteraad van Amsterdam het Oostelijk Havengebied een woonbestemming te geven. Van de vele hijskranen aan de kaden werd er één van de sloop gevrijwaard: kraan nummer 2868 aan de Surinamekade op het KNSM-Eiland, gebouwd in 1958. Op initiatief van een buurtbewoner en in samenwerking met stadsdeel Oost, de gemeente, monumentenzorg en Yays Concierged Boutique Apartments is de bestemming van de kraan gewijzigd en de restauratie van de kraan mogelijk gemaakt.

Het unieke monument is in 2016 ingericht als appartement door de Amsterdamse designer Edward van Vliet maar met behoud van zijn karakteristieke uiterlijk. De kraan is nieuw leven ingeblazen en omgedoopt tot ‘The Yays – Crane Apartment’.

Apers_Kraanhotel_KNSM

Meer over kraanhotels

Architectuur

 

Reageer op dit artikel