blog

Blog – Innovation Spaces

Interieur

Door Martijn Roordink – Al geruime tijd is de werkplek meer dan een plek waar je ‘gewoon’ je werk komt doen. De wereldwijde vraag naar werkplekken die meer bieden is nog nooit zo hoog en wijdverspreid geweest. Architecten en ontwerpers worden niet langer gevraagd om werkomgevingen te maken, maar ook om ‘communities’ te creëren, samenwerkingen te ondersteunen en toevallige ontmoetingen te laten ontstaan. Door hun designs, ontwikkeld samen met business leaders, zijn ze organisaties aan het opschudden, herindelen en zorgen ze voor meer interacties.

Architect Sevil Peach, verantwoordelijk voor de designs van Spaces in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, beschrijft het als volgt: “We proberen altijd om menselijke omgevingen te creëren die uitnodigend en vertrouwd zijn, door het gevoel van comfort en vertrouwen te creëren, en werk prettiger te maken. De omgevingen die wij maken beïnvloeden de manier waarop mensen zich gedragen.”

Plekken voor samenkomst

De ruimtes die vanuit deze manier van denken zijn ontworpen, heten ‘innovation spaces’. Deze innovation spaces zijn de fysieke uitingen van de economische, demografische en culturele welvaart. Ik pleit daarom voor meer innovation spaces. De vervaging van de traditionele lijnen en alle recente innovaties zorgen ervoor dat ruimtes zich gaan transformeren naar open, flexibele plekken waar verschillende type professionals van allerlei branches samenkomen.

Spaces Hofplein door Sevil Peach

Spaces Hofplein door Sevil Peach

Volgens een recent onderzoek over ‘Innovation Spaces: The New Design of Work’,  is het als volgt te beschrijven: “samenwerken benadrukt ‘open innovatie’ en convergentie – een trend waarbij uiteenlopende branches en/of disciplines samen komen om te kunnen innoveren. Voor het fysieke ontwerp van de ruimte vertaalt dit zich naar het creëren van flexibele en zeer reactieve ruimtes die mensen de mogelijkheid biedt, om in verschillende opstellingen zelf te beslissen wat voor hen werkt.”

Social heart

Voor mij is samenwerken in toenemende mate de centrale drijfkracht achter innovatie. Ondanks dat er tegenwoordig vele vormen van communicatie zijn (denk aan email, Slack, Whatsapp en meer), is er nog steeds veel waarde in het fysieke contact en communicatie. De werkomgevingen die dit begrijpen, deze menselijke factor, zorgen dat er interactieve en gedeelde ruimtes zijn.

Spaces Herengracht

Spaces Herengracht

Toen Spaces Herengracht in 2008 voor het eerst openging, was men verbaasd dat we de gehele begane grond als ‘social heart’ hadden ingericht. Voor ons is dit sociale hart de basis, dit is de plek waar mensen met elkaar in contact komen en communiceren. Niet alleen is menselijke interactie en contact waardevol om te kunnen samenwerken, maar het kan ook stress verminderend werken. Iemand waar je tegen kan praten in plaats van helemaal alleen te werken, helpt je soms om beter te reflecteren op je werk en werkdag.

Reageer op dit artikel