blog

Blog – Trends op de Orgatec van 2016

Interieur

Orgatec is een tweejaarlijkse, internationale beurs over inrichting, verlichting, vloeren, akoestiek en mediatechnologie in de werkomgeving. Afgelopen week bezocht ik deze beurs en wat mij opviel was dat de grenzen tussen woon- en werkomgeving steeds verder vervagen. Ook de meubels zelf worden veelzijdiger.

Blog – Trends op de Orgatec van 2016

Gebieden van wonen en werken beginnen steeds meer in elkaar over te lopen. Vrijwel alle grote merken reageren op deze ontwikkeling. Bij Thonet kan de ‘residential workspace’ een ‘co-working’ ruimte in loungestijl zijn, maar ook een design-werkplek thuis of een gezellige vergaderruimte

 

Het meubelmerk Arper ontwikkelde vanuit het concept Soft Contract inrichtingsoplossingen die goed inzetbaar zijn in omgevingen waar werken en wonen met elkaar versmelten. De nieuwe producten zijn flexibel en passen zich aan de veranderende eisen van de werkende wereld aan. Voorbeelden hiervan zijn het akoestisch paneel Parentesit en het tafelsysteem Meety.

 

Nog geen tien jaar geleden waren bureaustoelen een soort wonderbaarlijke machines met hendels, knoppen en wat dies meer zij. Een kantoor was een kantoor. Nu worden weer degelijke houten bureaus in werkomgevingen neergezet met gewoon een stoel erachter. Een goed voorbeeld is Cylinder van Vitra. Dit ontwerp van de gebroeders Bouroullec is de antithese van de technische werkomgeving van weleer en onderscheidt zich door een hergebruik van natuurlijke materialen.

Multifunctionele meubelen

Ook worden meubels veelzijdiger en multifunctioneler.

 

Dat zie je goed terug bij de Stool-Tool die Konstantin Grcic voor Vitra ontwierp. Dit meubel kent tal van zitposities en mogelijke functies.

 

Voor hetzelfde merk ontwierp Antonio Citterio het CDS kantoormeubel dat in tal van configuraties te gebruiken is, als tafel, werkstation, vergadertafel, enz.

 

De scheidingswand Canor van Thonet is een geluiddempend meubel dat dient als ruimteverdeler en prikbord maar ook opbergruimte biedt.

 

Teruggrijpen op de geschiedenis

Ook volgens het ontwerp-bureau Ippolito Fleitz uit Stuttgart begint de werkomgeving steeds meer op een woonomgeving te lijken. Ze verandert onophoudelijk en moet daarom ruimte bieden aan uiteenlopend bezigheden. Op kantoor draait het om behendigheid en mobiliteit; De werkomgeving moet aanzetten tot communicatie, gevoelens van geluk oproepen, inspireren en experimenten uitlokken.

 

Op de Orgatex verzorgde Ippolito Fleitz de tentoonstelling Re/Work. Ze toont de nieuwe werkomgeving vanaf de ontvangstbalie tot de Pressure-cooker en van de keuken tot de werkruimte van de leidinggevende. De Pressure-cooker bijvoorbeeld is een ruimte, gemaakt met boksballen en uitgerust met een watermuur, waarin mensen volgen de ontwerper in 3 minuten ideeën kunnen creëren.

 

Re/Work grijpt grappig genoeg terug op rekwisieten die we al lang zijn vergeten of dachten niet meer nodig te hebben, zoals de boekenkast, de boksbal en de kamerplant. Zo is met behulp van een fraaie maatwerkkast een ruimte gecreëerd die herinnert aan de statige bibliotheek die ooit menig bedrijf onderscheidde.

 

Collage kantoor

Ook ander merken grijpen terug op objecten uit vroegere tijden die nu weer van waarde blijken te zijn. Fraai is de minimale boekenkast van het Zweedse merk String, een herneming van een systeem dat Nisse Strinning in 1949 ontwierp voor de leden van een boekenclub.

 

Nog verder gaat Vitra met het collage kantoor. Met behulp van collages van vormen, kleuren en materialen kun je de identiteit van een bedrijf vertalen in een werkomgeving. Volgens dit merk herhalen de problemen zich en bouwen nieuwe oplossingen voort op oude oplossingen. Inspiratie biedt zowel de Collage City van Colin Rowe als het fameuze bedkantoor van Playboy baas Hugh Hefner.

 

Reageer op dit artikel