blog

Blog – Dutch Design Week 2016: aaibare lampen en zorgeloze planten

Interieur

De Dutch Design Week is weer in het land. In Eindhoven exposeren 2.500 ontwerpers hun meesterwerken op meer dan 100 locaties verspreid door de stad. De exposities zijn nog tot zondag 30 oktober te bewonderen. Vergeet je geest niet open te stellen, om nostalgie naar vroeger-toen-je-de-wereld-nog-wel-begreep te voorkomen.

Het Klokgebouw
Afgelopen weekend heb ik mij ondergedompeld in de wondere wereld van de Dutch Design Week te Eindhoven. Op de vroege ochtend koos ik slaperig voor een gemakkelijke spijkerbroek, waardoor ik enigszins uit de toon viel te midden van de wollen sokken, wijde broeken, grote regenjassen en jampotbrillen. Het was mijn eerste bezoek aan de DDW, dus ik besloot de tips van mijn vrienden en collega’s te volgen. De dag begon goed in het Klokgebouw in Strijp S, waar men de duurzame plasticverwerkers, futuristische Volvo-interieurs en de winnende projecten van de prijsvraag Home Away From Home kan bewonderen. Tussen het schoon raken je ogen makkelijk gewend aan de luxe. Pas als je ’s avonds thuis bent vraag je je af of het leven echt zoveel mooier wordt als de kamerplant naast de bank zichzelf van water voorziet en de spaghetti automatisch om het uiteinde van de vork wordt gerold.

In de grote hallen van het Klokgebouw, omgeven door zoemende apparaten en lichtgevende tafels, valt juist het authentieke handwerk me op. Geboeid luister ik naar een houtbewerkende kunstenaar die oude stoelen een artistiek nieuw leven geeft: “ik maak van een stoel een stoel.”

Graduation Show
Ook bij de expositie van de Design Academy Eindhoven kijk ik mijn ogen uit. Het feit dat deze school ieder jaar 170 piekfijn uitgewerkte afstudeerprojecten kan presenteren is onvoorstelbaar. Hier is een stoel niet slechts een stoel. Een lichtschakelaar is ouderwets: voortaan geven we onze gestoffeerde bureaulamp een liefkozende aai alvorens deze tot leven komt. Een bijzettafeltje moet licht geven om ons gelukkig te maken en een modieuze regenjas laadt een laptop op. Terwijl ik een lamp gemaakt van opgeblazen koeiendarmen bewonder, hoor ik een vrouw achter mij verward verzuchten: “ja, ik vind het allemaal wel heel leuk, maar wat je er dan mee moet?”

 
Een kleien kathedraal (Bart Joachim van Uden en Rick Veugen) tijdens de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven

Soms vraag ik me af of de studenten zichzelf in hun creatieve stormloop een beetje zijn verloren. Al snel merk ik dat het probleem niet bij hun creativiteit en open geesten ligt, maar bij mijn gebrek aan beide. Delftse student dat ik ben struin ik door de zaal, op zoek naar de ultieme functionele revolutie. Om mij heen genieten bezoekers en studenten van de creatieve ideeën, nutteloze maar slimme innovaties en interessante onderzoeken. Ik besluit mij er ook aan over te geven en al snel lijken de funky handdoekverwarmer, het kleien model van de Notre Dame van Reims en de op Pippi Langkous geïnspireerde limonademaker zo gek nog niet.

Op weg naar huis wacht ik tot de ouderwetse betaalautomaat mijn parkeerticket uitspuugt. Ik rijd naar het westen met de auto die nog een bestuurder nodig heeft, over wegen die zichzelf niet verlichten maar hier lantaarnpalen voor nodig heeft. Thuis snijd ik de groenten in ongelijke plakjes en wacht ik het gebruikelijke kwartier tot de waterkoker signaleert dat het halve kopje water op gewenste temperatuur is gebracht. Hoopvol wacht ik tot de vaatwasser zichzelf inruimt.  

 
Een lamp van de ingewanden van een koe (Katherine Barbro Bendixen) tijdens de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven  

Reageer op dit artikel