blog

Paradijs en ziekenhuis

Interieur

Ook al ben ik een week terug in Nederland, nog steeds denk ik met genoegen aan de zomerhitte op Sicilië. Het eiland is schitterend met zijn stranden en golven en aan de steden die we bezochten bewaar ik de prachtigste herinneringen. Neem de Dom van Syracuse waar achter de barokke (“moderne”) façade uit de achttiende eeuw de constructie van een Dorische tempel schuil gaat die dateert uit de vijfde eeuw v.Chr. en die in het interieur zichtbaar is.

Paradijs en ziekenhuis

In de kerk heerst een prettige temperatuur, valt prachtig licht binnen en is het geluid gedempt. Voor deze kerk ligt een plein met een lichte helling, in gebruik voor feesten en processies. Op zaterdagmiddag zijn we hier getuige van opeenvolgende huwelijken die steevast worden gevolgd door een loopje van echtelieden en fotograaf over het plein. Of de waterkant van het schiereiland waar je lekker vis eet met uitzicht op zee en een ondergaande zon.  

 Dom_plein 

Procedures

Na deze paradijselijke ervaring komt het als een koude douche dat bij thuiskomst mijn vriendin met verschijnselen die duiden op ernstig hartfalen, door haar huisarts met spoed wordt doorverwezen naar de spoedeisende hulp van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Na de nodige onderzoeken, veel wachten en een onverwacht weerzien met een jeugdvriend wordt ze ten slotte opgenomen op de Medium en High Care afdeling van het ziekenhuis.

Ik was al eens eerder op deze afdeling geweest, maar veel blijkt niet te zijn veranderd. Nog steeds is de inrichting geheel afgestemd op de procedures die in dit ziekenhuis strikt worden gevolgd.  

Kunstlicht

Neem de plek waar je komt te liggen. Zoals dat overal gaat, schuif je bij binnenkomst aan achter in de rij. Pas als je er wat langer ligt, kun je de plaats van een ander innemen en kom je op een objectief betere plek te liggen. De kamer waarop mij vriendin komt te liggen, is vrij donker, mede ook omdat haar bij het raam liggende kamergenoot de zonwering al bij de eerste zonnestraal laat zakken. Dat buiten de mussen dood van het dak vallen, gaat aan de bewoners van het ziekenhuis voorbij. Het gebouwontwerp dwingt tot een langdurig verblijf in constant kunstlicht.

Erasumus 

Alarm 

Minstens zo storend is de bel op de gang die onophoudelijk afgaat, naar blijkt in drie verschillende tonen. Als bij een patiënt om een of andere reden de meetapparatuur los raakt, rinkelt een koebel, maar wanneer hartritmestoornissen optreden, gaat op de gang een onheilspellend signaal af. Is sprake van acute nood en gaat de patiënt bijna dood, dan loeit een sirene. Dit lawaai gaat dag en nacht door. Het lijkt mij niet echt bevorderlijk voor het genezingsproces.   

De temperatuur op de kamer is constant ijskoud. De air conditioning doet goede zaken, zullen we maar zeggen. Maar als we vragen of hij wat zachter mag, blijkt dat niet te kunnen. Om het wat behaaglijker te maken, wordt ten slotte de kachel aangezet.

Evidence based design

Tot nu toe was ik vrij sceptisch over evidence based design, een uit Amerika overgewaaide ontwerpbenadering die vertrekt vanuit de vraag wat nodig is om patiënten in ziekenhuizen een zo prettig mogelijke ervaring te bieden en zo het genezingsproces te versnellen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat patiënten sneller herstellen, korter in het ziekenhuis verblijven en minder medicijnen gebruiken als ze in een ‘healing environment’ verblijven en als hun bioritme niet wordt verstoord door onvoldoende daglichttoetreding, lawaaierige apparatuur of constante temperatuur.

Na een weekje Erasmus MC ben ik een groot fan geworden van deze ontwerpbenadering.

En overigens ben ik van mening dat de ambitie van een ‘healing environment’ niet tot ziekenhuizen beperkt hoeft te blijven.

 

Reageer op dit artikel