artikel

Das Haus IMM: Buitenleven binnenstebuiten door MUT Design

Interieur

Vaste prik op IMM in Keulen is Das Haus, een stand waarin jaarlijks een jong ontwerpbureau de kans krijgt zich te presenteren en een visie te geven op de hedendaagse woning. Dit jaar is het Spaanse MUT Design geselecteerd dat is opgericht door Alberto Sánchez and Eduardo Villalón. Voor het ontwerp haalden zij inspiratie uit het feit dat het leven zich in hun eigen regio rondom Valencia voornamelijk buiten afspeelt. Het resultaat is een woonconcept dat zich binnenstebuiten keert en opent richting het landschap.

De wanden van de stand zijn als vier halve cirkels met de open kant naar buiten gelegd. Ze omarmen vier leefruimten die veel weghebben van een badkamer, woonkamer, eetkamer en slaapkamer, maar als zelf te interpreteren leefruimten moeten worden gezien.

MUT Design - Das Haus IMM Cologne

MUT Design – Das Haus IMM Cologne

Het is een stand zonder buitenwanden. MUT sluit zo aan op het gegeven dat het leven zich in het zuiden van Europa met name in de open lucht afspeelt. De ontwerpers stelden zich voor dat de kamers in verbinding staan met de rijstvelden en meren van het Spaanse platteland. Het meubilair dat zich in de vier kamers bevindt is als een gevolg daarvan een mix tussen ontwerpen die overduidelijk voor binnen bedoelt zijn en meubelstukken die ook buiten neergezet kunnen worden.

MUT Design - Das Haus IMM Cologne

MUT Design – Das Haus IMM Cologne

Contemplatie

Tussen de vier gekromde wanden in ontstaat een afgeschermde ruimte die via een cirkelvormige uitsparing in het plafond van licht wordt voorzien. “De Valenciaanse zon” grapt Eduardo Villalón één van de twee oprichters van MUT Design. Deze ruimte van het ontwerp is ingericht zonder meubelstukken. Een geribbelde cirkelvormige glasplaat in de grond, wellicht een vijver, weerspiegelt de zon en een groot rotsblok benadrukt de spirituele boodschap. Door de speakers schalt muziek die een bevriende musicus speciaal voor het ontwerp componeerde.

De binnenruimte is de vijfde patio van het ontwerp en is bedoelt al individuele ruimte voor rust en contemplatie. De wanden zijn afgewerkt met een verticale tegelstructuur. “De betekenis is daarmee ook omgedraaid ten opzichte van de historische patiotypologie die je door de Islamitische invloeden veel in Valencia ziet” vertelt Pola Knabe, ontwerper bij MUT “dat was juist een ruimte voor ontmoeting.”

MUT Design - Das Haus IMM Cologne

MUT Design – Das Haus IMM Cologne

Gekromde vormen

Elf nieuwe producten presenteert MUT tijdens IMM, waarvan vier speciaal voor Das Haus zijn ontworpen. En zoals de stand uit gebogen muren bestaat, heeft ook het merendeel de voor het bureau karakteristieke gebogen of ronde vormen. “We komen eigenlijk altijd weer bij die vloeiende lijnen uit” vertelt Knabee.  Het stoelontwerp Minima volgt is een goed voorbeeld. Het doel was een ontwerp dat er uit ziet alsof het met de hand getekend. Het heeft geresulteerd in een lichte stapelbare stoel.

Minima MUT Design - Das Haus IMM Cologne. beeld MUT Design

Minima door MUT Design. beeld MUT Design

De nieuwe glazen tafel is daarbij een uitzondering. De vier glasplaten die het onderstel vormen creëren een grafisch patroon met hoeken van negentig graden in het rechthoekige, geribbelde tafelblad.

MUT Design - Das Haus IMM Cologne

MUT Design – Das Haus IMM Cologne

 

 

 

Das Haus in 2019

MUT Design - Das Haus IMM Cologne

Render van de stand

Reageer op dit artikel