artikel

Unilever Foods Innovation Centre Wageningen geopend

Interieur

Door Afke Laarakker – Op 6 december is in Wageningen het Unilever Foods Innovation Centre geopend. Het ontwerp voor het gebouw met een Breeam Outstanding score is van Paul de Ruiter Architects. Het interieur is uitgewerkt door Fokkema & Partners Architecten.

Het Unilever Foods Innovation Centre is een compact gebouw met enorme luifel van houten balken dat zich pontificaal op de Wageningse universiteitscampus bevindt. Bedrijven hebben grote interesse in samenwerking met de universiteit vanwege de internationale status op het gebied van onderzoek naar landbouw en voedingsmiddelen. Unilever sloot drie vestigingen in Polen, Duitsland en Nederland om zich in dit “Silicon Valley van de voedingsindustrie” te vestigen.

In het innovatiecentrum test en ontwikkelt Unilever nieuwe producten. Belangrijk onderdeel van het programma is de pilot plant op de begane grond waar op kleine schaal, in hoeveelheden van rond de 1000 liter, nieuwe soepen en sauzen geproduceerd worden. De ruimte is gevuld met machines en vormt de zich in het zicht: een grote glazen wand scheidt het ruime atrium dat voor iedereen toegankelijk is van van de pilot plant. De lange bar die tevens dienst doet als ontvangstbalie strekt zich in de lengte langs het raam. In het atrium bevindt zich verder een restaurant en testkeuken.

Unilever Foods Innovation Centre Wageningen door Paul de Ruiter Architects en Fokkema & Partners. beeld Ossip van Duivenbode

beeld Ossip van Duivenbode

Door de ruime toepassing van glazen binnenwanden zijn de andere functies door Paul de Ruiter zoveel mogelijk in het zicht gebracht. Alles staat met alles in verbinding: keukens, kantoren, labs, restaurant, atrium en buitenruimte. De overgangen tussen deze technische, zakelijke en horecafunctie van het gebouw zijn onverwacht en daardoor spannend. De uitwerking van de architect sluit aan bij het doel van het bedrijf grenzen tussen binnen en buiten, tussen universiteitscampus en het bedrijf te vervagen. Er zijn ruimtes voor start-ups, vergaderzalen en ook het restaurant is toegankelijk voor studenten en andere bezoekers. Verder bevindt zich onderzoeksapparatuur van Unilever op de campus: via het Shared Research Facilities programma stellen bedrijven en universiteit dure, geavanceerde apparatuur beschikbaar aan elkaar.

Unilever Foods Innovation Centre Wageningen door Paul de Ruiter Architects en Fokkema & Partners. beeld Ossip van Duivenbode

Voedsellab. beeld Ossip van DuivenbodeHet gebouw haalde een BREEAM Outstanding score. De hoogste categorie van het duurzaamheidscertificaat die te behalen is. Zeker in combinatie met de torenhoge eisen op het gebied van hygiëne en zeer diverse klimaateisen die aan de tien laboratoria gesteld worden, een indrukwekkende prestatie. Elk lab heeft een andere functie en daarmee andere klimaatbehoefte. Het centrale atrium en een groot pak installaties dragen bij aan de regulatie. 1500 zonnepanelen en een aardwarmte-installatie zijn nodig om het gebouw energie-neutraal te maken. De totale bouwsom is dan ook hoog, namelijk 85 miljoen.

Unilever Foods Innovation Centre Wageningen door Paul de Ruiter Architects en Fokkema & Partners. beeld Ossip van Duivenbode

beeld Ossip van Duivenbode

Fokkema & Partners werkte het gebouw om meubelniveau verder uit. Indrukwekkende operatie was het in kaart brengen van de 10000 meubelstukken en keukenapparaten van de drie vestigingen die zouden sluiten. Om orde te scheppen in het enorme woud aan aanbod sorteerde Fokkema & Partners de inhoud van de database die ontstond op kleur, en zo kwamen ze ook in het project terecht. Zeker 2200 van de meubels zijn hergebruikt vertelt Patrick Levie, projectarchitect van Fokkema & Partners,  90% van het totale aantal in het gebouw.

Unilever Foods Innovation Centre Wageningen door Paul de Ruiter Architects en Fokkema & Partners. beeld Ossip van Duivenbode

Een enorme luifel is de blikvanger van het gebouw. beeld Ossip van Duivenbode

Meer over Paul de Ruiter

Reageer op dit artikel