artikel

Tien tips voor het ontwerpen van een bijzonder kantoor

Interieur

Tien tips voor het ontwerpen van een bijzonder kantoor
Het kantoor van Microsoft België op Brussels Airport

Partnerartikel – De grote IT-reuzen staan vaak bekend om hun hippe kantoor. Microsoft België heeft voor zijn kantoor op Brussels Airport voor
een geheel andere insteek gekozen. Het heeft tien maatregelen genomen om tot een bijzondere en onderscheidend werkomgeving te komen.

Het eerste dat bij binnenkomst opvalt is het adembenemende uitzicht. Maar het gebouw biedt meer. De inrichting is gericht op het verbeteren van de productiviteit van medewerkers en op hun welzijn. Om dit te bevorderen, zette de IT-reus allerlei middelen in zoals tapijttegels en luxe vinyltegels van Interface. Tien uitgangspunten waren leidend.

1. Focus op flexibele samenwerking
Het concept ‘werken in teams’ heeft Microsoft laten varen. De kantoorverdieping is zo ingericht dat medewerkers vanaf vrijwel iedere plek kunnen werken. “Er kunnen circa 130 medewerkers terecht op onze kantoorverdieping. Je collega’s zitten dus altijd dichtbij”, zegt Valérie Pierre, Devices Enterprise Sales Director WE en COO bij Microsoft België, en verantwoordelijk voor het begeleiden van het inrichtingsproject. “Hiermee maken we samenwerking makkelijker.

2. Plaats co-creatie centraal
Microsoft hecht veel waarde aan een goede  relatie en samenwerking met partners. Voor hen staat een hele verdieping ter beschikking om hun eigen klanten te ontvangen. Deze gastvrijheid werkt: elke dag bezoeken zo’n honderd partners en klanten het gebouw.

3. Kantoortuin nieuwe stijl
De 42 vergaderruimtes en 110 samenwerkplekken zijn in het midden van de ruimte gesitueerd. In de geluidgeïsoleerde telefoonboxen kunnen werknemers telefoongesprekken voeren zonder hun collega’s storen. Alle functies zijn overal direct bruikbaar, zodat er snel en efficiënt kan worden samengewerkt.

4. Optimale service
Belangrijkste aspecten bij het interieurontwerp waren de akoestiek en verlichting. “In een kantoor moet rust heersten”, stelt Irina Vassileva, architect bij PROCOS Group. “Mede daarom hebben we voor tapijt gekozen. Dit draagt ook bij aan het welzijn van de kantoorgebruikers; het is een belangrijk element voor de manier waarop de ruimte wordt ervaren.” Volgens Pierre is binnen het bestuur zelfs gediscussieerd over het tapijt. “In eerste instantie hadden sommigen een voorkeur voor een houten vloer. Uiteindelijk is toch gekozen voor een tapijt van Interface, omdat het meer uitstraling biedt en bijdraagt aan goede akoestiek. Bovendien biedt het tal van opties met betrekking tot design.”
De keuze voor tapijttegels bleek goed uit te pakken. “Er zijn verschillende tapijten gebruikt”, vertelt Vassileva. “Zo hebben de kleine vergaderzalen tapijt met een pixelpatroon dat refereert aan het pointillisme. De ontvangstruimte is voorzien van tapijttegels die verwijzen naar de verbindingen op printplaten. Zulke subtiele referenties worden mogelijk gemaakt door het kwaliteitsniveau van deze tapijten. Het
is een keuze waar iedereen erg tevreden op terugkijkt.”

5. Duurzaamheid als speerpunt
Zowel bij Steelcase (het meubilair) als bij Interface staat de reductie van CO2 -emissies, minder materiaal- en grondstoffengebruik, en recycling van materiaal centraal.

6. Toepassing van biophilic design
Overal zijn natuurlijke materialen gebruikt, aangevuld met planten, wandbrede posters met natuurlijke elementen, en kleurschakeringen. En er is gekozen voor tapijt in zandkleur.

7. Inzet van gelaagde realiteit
Medewerkers hebben een app die in realtime aangeeft waar lege werkplekken zijn, waar collega’s zitten, en of er vergaderruimten beschikbaar zijn. De app is ook voorzien van een wegwijzer en kan worden gebruikt om de verlichting en temperatuur voor de eigen werkplek in te stellen.

8. Onderschrijven van kernwaarden
Openheid is een van de kernwaarden van Microsoft. Dit komt tot uiting door de open werkruimte aan de strandzijde van het gebouw met uitzicht op het vliegveldopen te stellen voor alle werknemers.

9. Referenties aan cultureel erfgoed
De lokale Belgische cultuur komt terug in het kleurgebruik en in de afbeeldingen op de binnenwanden. “Op sommige plaatsen is ook design van Belgische ontwerpers gebruikt”, aldus Vassileva. “Natuurlijk heeft Microsoft zijn eigen bedrijfsstijl. Maar over de hele wereld hebben alle kantoren ieder een eigen sfeer.”

10. Respect voor wat er is
Bij een groot aantal ontwerpbeslissingen is uitgegaan van bestaande aspecten van het gebouw, zoals de noord/zuid-richting, het zicht op de omgeving, de luchtcirculatie en de inval van daglicht. “Een gebouw kan nooit volledig vanaf de basis worden ontworpen”, stelt Vassileva tot slot. “Het zelf is bepalend voor een aanzienlijke deel van de inrichting.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Interface.

 

Reageer op dit artikel