artikel

SELECT – Zorghotel Domstate, Utrecht door diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe

Interieur

SELECT – Zorghotel Domstate, Utrecht door diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe
Domstate Utrecht, diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe

Door Afke Laarakker – Architect diederendirrix en interieurarchitect Van Eijk & Van der Lubbe werkten samen aan het ontwerp voor Zorghotel Domstate in Utrecht. Het gebouw is in de jaren 70 gebouwd als revalidatiecentrum, daarna in gebruik geweest als appartementencomplex en nu getransformeerd tot zorghotel. In het gebouw kunnen mensen herstellen van een operatie, maar ook overnachten wanneer zij bijvoorbeeld een weekendje weg willen en zorg nodig hebben.

Tussen parkeerplaats en gebouw ligt een tuin ontworpen door MTD landschapsarchitecten. De tuin geeft niet alleen de entreezone van het complex vorm, maar vervult ook een rol in het interieur. Het uitzicht vanuit de kantine richting parkeerplaats wordt verzacht aan twee zijden. Lange zichtlijnen doorkruisen de begane grond via kantoren en binnenplaats naar de straat.

Domstate Utrecht, diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe

beeld Jeroen van der Wielen

De nieuwe gevelbeplating is uitgevoerd in het natuursteen Muschelkalk. Over de hele gevel vormen  langgerekte balustrades horizontale banden die elke kamer voorzien van een balkon over de hele grootte. Grote kozijnen reiken van plafond tot vloer. De buitenruimten vergrootten zo de kamers. Het bovenste deel van de balustrades is in glas uitgevoerd, waardoor ook vanuit bed het uitzicht vrij is.

Domstate Utrecht, diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe

beeld: Base Photography

Zones

Direct bij de entree bevindt zich een restaurant met een buffet. Op de begane grond bevinden zich rondom de binnenplaats kantoren, ruimten voor fysiotherapie en consult. De plattegrond is onderverdeeld in drie zones één voor bezoekers en patiënten, één voor patiënten en medewerkers één zone waar slechts de medewerkers kunnen komen.

Op de verdiepingen bevinden zich aan weerszijde van de lange gangen de patiëntenkamers. Aan het begin van elke gang bevindt zich een gemeenschappelijke woonkamer.

Zorghotel Domstate, Utrecht - Van Eijk & Lubbe

beeld Jeroen van der Wielen

Meubelsculpturen

De ruimten op de begane grond lopen dankzij glazen deuren en ramen visueel in elkaar over. Het interieur is vormgegeven in één taal waardoor de verschillende zones gelijkwaardig zijn. Kleuraccenten zorgen voor differentiatie. Opvallend zijn de grote sculpturale banken, voorzien van planten en doeken die de interieurarchitecten ontwierpen. De uitwerking verschilt per zone. In het kantoor is een klein vergaderhoekje in een meubel opgenomen, in het restaurant een rolstoelparkeerplaats.

Domstate Utrecht, diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe

beeld Jeroen van der Wielen

Het laat de belangrijkste uitdaging zien waaraan Van Eijk & Van der Lubbe zich waagden. Om het complex de sfeer te geven van een hotel en niet van een ziekenhuis wilden ze onder geen beding standaard zorgmeubilair gebruiken. Ook de ‘gewone’ meubels zijn door de interieurarchitecten aangepast. Banken zijn verhoogd om het opstaan en gaan zitten te vereenvoudigen, eenvoudig schoon te maken stoffen zijn toegepast en tafelpoten zijn verplaatst zodat rolstoelgebruikers aan tafel kunnen aanschuiven.

 

 

Reageer op dit artikel