artikel

GEO—DESIGN: Junk. All That Is Solid Melts into Trash

Interieur

GEO—DESIGN: Junk. All That Is Solid Melts into Trash
Design Academy Eindhoven. Noud-Sleumer The Transboundary Loophole. beeld OscarVinck

Door Afke Laarakker – Tijdens en na de Dutch Design Week wordt in een expositie het resultaat tentoongesteld van het onderzoek door GEO-Design in het Van Abbemuseum in Eindhoven. 18 alumni van de Design Academy Eindhoven bogen zich over het verleden, heden en de toekomst van afvalproductie. “Junk is niet iets dat per ongeluk, ongepland of onverwachts ontstaat – het is een stof die is ontworpen”

Geo-Design schrijft het volgende over afval: “Junk is het spoor dat achterblijft na groei en wereldhandel, een product van de industrie, een indicator van inkomen en sociale status, een materieel, een esthetiek. Junk is een paradox: zonder dit zouden onze economieën verwelken; aan de andere kant verdrinken we er letterlijk in.” De expositie laat door middel van 18 perspectieven zien wat afval doet met de wereld, op grote en kleine schaal.

Onverwachte ecosystemen

Het werk van ontwerpster Shahar Livne vertelt over de immense eilanden van plastic die in de oceaan drijven. De video’s gemaakt door bij het werk laten het onvoorstelbaar beeld zien.

Plastic eilanden

Livne met het onderzoek ook iets anders zien: de organismen op het plastic. Op het bordje bij het werk staat dat meer dan duizend organismen op één enkel stukje microplastic kunnen leven. We kijken daarom eveneens naar gigantische nieuwe ecosystemen.

Maas in de wet

Acht grote satellietfoto’s laten vuilnisbelten van elektronisch afval zien. Noud Sleumer onderzocht wat er gebeurt met de 40 tot 50 miljoen elektronisch afval die er jaarlijks wordt geproduceerd. 20 procent wordt gerecycled of weggegooid zoals zou moeten; het overige deel wordt onderdeel van een illegale, wereldwijde handel.

E-waste kan dankzij een maas in de wet als tweedehands, bruikbaar goed worden gelabeld. Problematisch afval wordt zo vanuit het ene land probleemloos geëxporteerd, om vervolgens in een ander land als afval geïmporteerd te worden. Rondom dit informele systeem ontstaat een infrastructuur van banen, producten en diensten.

Design Academy Eindhoven. Noud-Sleumer The Transboundary Loophole. beeld OscarVinck

Design Academy Eindhoven. Noud-Sleumer The Transboundary Loophole. beeld Oscar Vinck

Afvalverzadiging

Ines Glowania sprak met inwoners van de Gazastrook over hoe zij hun afval buiten zetten. Aan de muren hangen A4’tjes waarop de geïnterviewden hun wijk tekenden. Met een koptelefoon luister je naar de vertaalde interviews. Uit de verhalen blijkt dat de ogenschijnlijk eenvoudige handeling moeilijker en gevaarlijker is dan die lijkt.

Even belangrijk was voor het onderzoek door Glowania hoe het afvalsysteem in de Gazastrook werkt op grote schaal. Omdat het afval het gebied niet uit kan hoopt het zich op. De helft van het afval wordt op onofficiële vuilnisbelten gegooid, de officiële raken vol. De onderzoeker stelt dat het laat op kleine schaal zien hoe het de wereld vergaat, ook het afvalsysteem op mondiaal niveau is uiteindelijk een gesloten systeem.

De expositie Junk. All That Is Solid Melts into Trash is nog tot 14 november te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven 

Meer over GEO-Design

Reageer op dit artikel