artikel

Archipelago door Kustaa Saksi in het Europagebouw

Interieur

Archipelago door Kustaa Saksi in het Europagebouw
beeld: Josefina Eikenaar in opdracht voor het TextielMuseum | TextielLab

In het door de Belgische architect Philippe Samyn ontworpen Europagebouw is een tijdelijk kunstwerk opgehangen. Het wandkleed van 26 meter lang is gemaakt door de in Nederland woonachtige Finse kunstenaar Kustaa Saksi. Hij liet zich voor het werk inspireren door de Finse natuur.

Saksi ontwikkelde Archipelago in opdracht van de Finse regering. Ter ere van het derde preseidentschap van Finland in de Europese Unie.

De kunstenaar werkte samen met TextielMuseum | Textiellab voor de ontwikkeling van het kleed. Het wandkleed is opgebouwd uit achttien afzonderlijk geweven delen, die aan elkaar bevestigd zijn om te komen tot een wandkleed van 2 bij 26 meter. Het toont een geabstraheerde versie van de Finse kust met haar flora en fauna.

beeld: Josefina Eikenaar in opdracht voor het TextielMuseum | TextielLab

beeld: Josefina Eikenaar in opdracht voor het TextielMuseum | TextielLab

De vormen refereren aan de Finse natuur en het landschap: van microscopische details van bladeren en ritmische structuren die doen denken aan water, tot decoraties geïnspireerd op bloemen. Door het gebruik van technische garens kon Saksi een 3D reliëf in zijn kunstwerk toepassen; iets wat niet gebruikelijk is bij wandkleden.

Europagebouw

Het kunstwerk bevindt zich binnen het door Philippe Samyn ontworpen Europagebouw dat in 2016 is opgeleverd. Een geraffineerd ontworpen gebouw waarbij de randvoorwaarden van de complexe bouwsite zijn aangewend om tot een onverwachte volume te komen. De nieuwbouw moest worden verbonden met het nabijgelegen voormalige appartementencomplex, waarin tot 2017 de zittingen plaatsvonden.


beeld Marie-Françoise Plissart

Het Europagebouw heeft een buitengewoon opvallende gevel. Deze bestaat uit 3.750 gerecycleerde houten ramen, afkomstig uit alle uithoeken van Europa. Ze zijn opgepoetst en in een metalen frame geplaatst.

Gekleurde vlakken 

In het ontwerp van Saryn werd ook een kleurrijk kunstwerk van Georges Meurant geïntegreerd. Deze is bij de vloer- en plafondoplossingen van de conferentiezalen en in de liften prominent aanwezig. Het is geen autonoom kunstwerk om Europa uit te beelden, maar is opgebouwd uit een veelheid aan kleuren die afkomstig zijn uit de vlaggen van de Europese landen.

beeld Europese Unie

Lees meer over textiel

Foto's

Reageer op dit artikel