artikel

Daklozenmonopoly en Millennial-erfgoed

Interieur

Daklozenmonopoly en Millennial-erfgoed
I-Chien Liu graduation at KABK

Door Afke Laarakker – Vorige week vond de afstudeerpresentaties van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag plaats. Onder andere het werk van de studenten I-Chieh Liu en Laura Frías Muñoz del Cerro was te bezichtigen.

Liu en Muñoz del Cerro studeerden af binnen de master INSIDE welke zich richt op interieurarchitectuur. Beide projecten hebben een groot sociaal component en richten zich op de problematiek in de thuislanden van de twee studenten.

Daklozen in Taiwan

I-Chieh Liu richt zich met zijn afstudeerwerk op een park in de Taiwanese stad Taipei. In het park leeft een groot aantal daklozen. Liu vertelt dat meer dan in Nederland sociale en praktische dienstverlening voor deze mensen ontbreekt.

Hij bedacht daarom een aantal interventies. Ten eerste een publieke brievenbus, omdat voor veel diensten een adres noodzakelijk is. Een tweede interventie is de ‘sanitair-bus’ die ’s avonds geparkeerd wordt op de plekken waar overdag toeristenbussen staan. Ook voorziet het plan van I-Chieh Liu in een eenvoudige boekenkast en bak voor kledingruil.

I-Chien Liu graduation at KABK

analyse van de dagbesteding

Een opvallende toevoeging aan het project is de wijze waarop Liu zich richt op mensen in de buurt die wel onder een dak wonen. Om hen te laten inleven in de situatie van de daklozen ontwikkelde Liu een bordspel, een soort monopoly waarin je het dagelijks leven van daklozen naspeelt. De door Liu ontworpen ruimtelijke interventies vormen onderdelen van dit spel.

Het monopolyspel

Spaanse spooksteden

Een tweede project van Laura Frías Muñoz del Cerro gaat over Spaanse ‘spooksteden’. Met name tijdens de crisisjaren zijn in veel Spaanse steden bewonersaantallen drastisch teruggelopen. Het ontwerp van Muñoz del Cerro focust zich op de stad Talavera de la Reina, waar 6000 mensen recent zijn vertrokken.

Muñoz del Cerro stelt dat omdat de economische situatie is veranderd er veel leegstand is ontstaan die niet meer op dezelfde manier kan worden ingevuld. Maar, desondanks zijn die plekken belangrijk in de herinnering van de millenials van de stad, waardoor ze grote emotionele betekenis.

Laura Frías Muñoz del Cerro - KABK

Laura Frías Muñoz del Cerro – KABK

Het ontwerp van Muñoz del Cerro richt zich op die sentimentele waarde, naast de esthetische kwaliteiten en functionele mogelijkheden. Ze presenteert een aantal voorstellen voor renovaties in Tavalera de la Reina. De wensen van de bewoners die voortkomen uit herinnering en nostalgie heeft ze meegenomen in die ontwerpen.

Laura Frías Muñoz del Cerro - KABK

Laura Frías Muñoz del Cerro – KABK

 

Afstudeerwerk in Tilburg

 

Reageer op dit artikel