artikel

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Interieur – Foyers operahuizen

Interieur

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Interieur – Foyers operahuizen
Monografie Interieur Juni 2019 over Operafoyers

Door Harm Tilman – Met trots presenteren wij vandaag de nieuwe Monografie Interieur. Deze gaat over de typologie van opera’s en de foyers van operahuizen. In haar redactioneel werpt vakredacteur Afke Laarakker de vraag op waarom je een monografie zou wijden aan een typologie die zo weinig voorkomt?

“Ondanks dat een opera relatief weinig bezoekers trekt, bevinden deze opvallende bouwwerken zich op dominante posities in de stad. De gebouwen zijn onderdeel van het collectieve geheugen. Niet noodzakelijkerwijs in positieve zin.

Kleine stad

Achter de coulissen van het operapodium bevindt zich vaak een enorm instituut, met repetitiezalen, workshops en kantoren. Het operacomplex doet denken aan een kleine stad. Architecten en operahuizen buigen zich over de vraag hoe kan worden voorkomen dat het complex een onderbreking vormt in het stedelijk weefsel. De foyer speelt hierin een belangrijke rol.

Daar komt bij dat de subsidie van de overheid die nodig is om de kunstvorm in stand te houden niet altijd meer vanzelfsprekend is. De positie van de opera verandert en de foyer verandert mee. De ruimte overdag leeg laten staan is steeds minder een optie.”

Ga direct naar de Monografie Interieur >

Het interieur van de opera

De Monografie Interieur is opgebouwd het interieur van de Royal Opera van London waar naast Stanton Williams het Nederlandse bureau Studio Linse aan heeft gewerkt.

Royal Opera House London - Stanton Williams, Studio Linse. beeld Luke Hayes

Royal Opera House London – Stanton Williams, Studio Linse Beeld Luke Hayes

Aanvullend worden de foyers van vier operagebouwen besproken: de Norwegian National Opera en Ballet in Oslo door Snøhetta, de Opéra Bastille in Parijs door Henning Larsen, de Nationale Opera en Ballet in Amsterdam door Dam & Partners en Richard Hutten en het Xiqu Centre in Hong Kong door Revery Architecture.

Daarnaast lichten in een uitgebreid interview Richard Hutten en vader en zoon Dam de keuzes toe die ze gemaakt hebben voor het interieur van de opera in Amsterdam.

Ga direct naar de Monografie Interieur >

Magazine en monografie

Sinds 2018 verschijnt de magazine van de Architect vier keer per jaar. In deze dubbeldikke uitgaven laten we zien hoe projecten tot stand zijn gekomen, op welke wijze het ontwerp is gemaakt en hoe dit technisch is uitgevoerd. Met deze projecten willen we je inspiratie, inzicht en vooral kennis bieden.

De monografieën zorgen voor thematische verbreding. In iedere monografie wordt een project uit het magazine gekoppeld aan vier tot vijf andere projecten. Per vakgebied staat zodoende een specifiek onderwerp centraal. Voor onze abonnees zijn deze monografieën bij het abonnement inbegrepen.

Ga direct naar alle monografieën > 

Opera Bastille Beeld Google streetview

Architectuur, stedenbouw en interieur

De vakgebieden Architectuur, Stedenbouw en Interieur doen er opnieuw en in grote mate toe. Dit keert terug in de beschrijvingen, tekeningen en objecten. In de monografieën zijn de projecten van een oeuvre of rond een thema gegroepeerd op basis van hun technische en esthetische kenmerken, aangevuld met een introductie en interview die de achterliggende principes en opvattingen toelichten en verklaren.

Website en nieuwsbrief

Voor actuele nieuwsberichten, relevante projecten en uiteenlopende artikelen kun je terecht op onze website deArchitect.nl en in de nieuwsbrief die we dagelijks versturen. Op de pagina’s van de printeditie en de monografieën gaan we diepte in. Ik wens je veel plezier met deze Monografie Interieur.

Nieuwsgierig? Ga direct naar alle monografieën > 

Nog geen abonnee? Neem een abonnement >

Lees ook

Reageer op dit artikel