artikel

Aat Vos over third space

Interieur

Door Afke Laarakker – Aat Vos is ‘creative guide’; hij adviseert, ontwerpt en begeleidt bij het creëren van bibliotheken en andere openbare ruimten. Op 7 Juni spreekt hij tijdens over het nut en nadeel van de open werkomgeving op het door de Architect georganiseerde evenement tijdens Design District.

Plekken maken waar mensen welkom zijn, dat is het doel van Aat Vos, oprichter en directeur van aatvos creative guide. Om deze te ontwikkelen, moet je je verbinden met de lokale gemeenschap en uitzoeken wat hun behoeften en gewoonten zijn.

Aat Vos

Aat Vos

Excel-sheet

Vos vindt dat een ontwerp geen driedimensionale Excel-sheet mag zijn. Om dat te voorkomen moeten naast functionele eisen ook persoonlijke behoeften worden meegenomen. Met behulp van creatieve workshops die een week dure,n maakt hij samen met opdrachtgever en gebruikers een interieurontwerp. Tijdens die workshops achterhaalt hij met behulp van verschillende tools de behoeften en wensen van de deelnemers.

Een voorbeeld van een ontwerp waar Vos aan werkte is de Deichman Grünerløkka bibliotheek in Oslo. Andere recente projecten zijn het Data Lab in de Universiteitsbibliotheek van Stavanger (N), de Grünerløkka bibliotheek in Oslo (N), de bibliotheek van Harderwijk en het Bildungshaus Norderstedt (D).

Third space

Vos focust op de ‘third space’. Dit begrip is ontleend aan de theorie van de Amerikaanse stadssocioloog Ray Oldenburg. De ‘frist space’ is de woning, daar brengen we het meeste tijd door. De ‘second space’ de werkomgeving. Onder de derde categorie vallen bijvoorbeeld bibliotheken, theaters en ziekenhuizen. Hierin bevindt zich, volgens Oldenburg,  dankzij de sociale interactie die er plaatsvindt, het hart van de gemeenschap en van een goed functionerende democratie.

Op vrijdag 7 juni om 13.00 uur organiseert de redactie van de Architect een bijeenkomst op Design District over het ‘Nut en nadeel van open werkomgevingen’. Tijdens deze sessie ontvang je direct een gratis exemplaar van ons nieuwste nummer.  Wil je deze sessie bezoeken? Meld je dan nu aan voor Design District.

Reageer op dit artikel